Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen har steget med nesten 50 prosent siden slutten av oktober. CSI-indeksen, hvor de største kinesiske selskapene ved børsene i Shanghai og Shenzhen inngår, har også steget i samme periode og investorer er blitt positive til kinesiske aksjer.

– Hva som skjer i Kina er ikke en U-sving, men en V-utvikling. Selv om vi er nervøse, betyr ikke det at vi ikke kan ha seks brukbare måneder, sa sjefstrateg Robert Buckland hos Citi under et seminar i Singapore i forrige uke, ifølge Nikkei Asia.

Usikker kinesisk vekst

På tirsdag kommer vekststatistikkene for 2022, men også for siste kvartal og også detaljhandel og investeringer for desember. Det var en svak utvikling mot slutten av året, idét Kina over natten fjernet nesten alle restriksjoner og tok farvel med nullsmittestrategien.

Største eksportfall for Kina siden begynnelsen av pandemien

– Det er en risiko for at Kina, til tross for politiske tiltak og gjenåpning, fortsatt ikke vil få det økonomiske løftet som ventes. Med en global økonomi som ventes å oppleve en kraftig nedgang i 2023, vil nok et år med en vekst som ligger under pari øke dysterheten i Kina, skriver sjeføkonom for Asia hos forsikringsselskapet Coface, Bernard Aw, i et innlegg.

Han viser til at arbeidsledigheten i Kina øker, og at blant den yngste aldersgruppen er ledigheten på 17,1 prosent. Eiendomskrisen, og et fall i salg av boliger, har gjort at det er færre arbeidsplasser i bygg- og anleggssektoren.

– Husholdningsgjelden har nesten doblet seg på ti år. Det gjør at utsiktene for gjeldsfinansiert forbruk er begrenset, påpeker sjeføkonomen.

– Alle følger Kina

Internasjonale finansinstitusjoner har oppjustert vekstprognosene for Kina i 2023 de siste ukene. Gjenåpningen har skjedd flere måneder tidligere enn ventet. Det er store smitteutbrudd i Kina, og myndighetene tidoblet de offisielle dødsfallene fra covid-19 i helgen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror verdensøkonomien nærmer seg bunnen og at det vil gå mot en vekst fra slutten av 2023 og inn i 2024. Toppsjef Kristalina Georgieva advarte før helgen om at det blir et «tøft år» og at verdensøkonomien fortsatt er «skjør».

– Den økonomiske faktoren vi alle følger nøye, er Kina. Det er et stort håp om at Kinas gjenåpning gjennom 2023 vil føre til en bedre utvikling for den globale veksten. Kinas vekst i 2022 var veldig skuffende. Vi venter en høyere vekst for 2023. Det avhenger av at Kina tilpasser økonomien til covid de neste månedene, da dette angår millioner av mennesker, sa Georgieva.

Vitamininnsprøyting

HSBC er blant flere internasjonale finansinstitusjoner som har oppjustert vekstprognosene for Kina den siste måneden.

– Kinas gjenåpning vil gi en sårt tiltrengt vitamininnsprøyting for verdensøkonomien. Som den nest største økonomien i verden vil et akselererende privat forbruk og investeringer bidra til å bygge en grunnmur for den globale handelen. Det er viktig i en tid da etterspørselen fra Vesten vakler, sier sjeføkonom for Asia, Frederic Neumann, til Bloomberg.

Gjenåpningen av Kina kan føre til ny inflasjon. Ifølge Bloombergs beregninger vil en 5,1 prosent økonomisk vekst i Kina i 2023 øke den globale prisveksten med 0,9 prosentpoeng.

– Forbruket stupte

Det siste tallslippet for 2022 kommer på tirsdag. Det ventes en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt, på like under to prosent for fjerde kvartal, og en nedgang sammenlignet med tredje kvartal.

– Detaljhandelsdataene, som kommer på tirsdag, vil sannsynligvis vise at forbruket stupte i Kina i forrige måned. Men desember er en evighet siden. Det viktigste nå for investorer er hvor raskt oppgangen kommer, skriver sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i en ny rapport.

Han advarer om å tro at det ligger «en haug med penger» fra kinesiske husholdninger som venter på å bli brukt. Amerikanerne fikk tilsendt penger som gikk rett til forbruk. Situasjonen i Kina er annerledes, og dessuten må mange betale for egen behandling hvis de blir smittet.

– Vi foretrekker å se på husholdningenes sparerate som en målestokk. Den er høyere enn den var før pandemien, men ikke med så mye, skriver Williams.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.