Investorer ved Asia-børsene er avventende og venter på økonomiske rapporter og signaler fra den amerikanske sentralbanken det neste døgnet.
– Vi venter at Fed-sjef Jerome Powell vil gi en av sine mest haukaktige taler noensinne, skriver analysesjef for Asia hos ING, Robert Carnell, i morgenrapporten fra Singapore.
Begrepene haukaktig og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. «Haukaktig» betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen. «Duete» indikerer at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.
Mørkest for daggry?
Den offisielle forventningsrapporten for november, hvor det er en hovedvekt av statlig eide storselskaper, viser at aktiviteten i Kina falt ytterligere. Pmi-målingen for industrien svekket seg fra 49,2 i oktober til 48 i november. Det var ventet en svak nedgang til 49.
For tjenesteytende sektor var nedgangen enda større – fra 48,7 i oktober til 46,7 i november. Nedstengninger og restriksjoner har rammet den kinesiske økonomien hardt.
– Er det mørkest før daggry, spør seniorøkonom Trinh Nguyen hos den franske investeringsbanken Natixis Hongkong-avdeling.
Hun mener at den svake pmi-målingen skyldes nullsmittestrategien i Kina og svak global etterspørsel. Kina er ikke alene. Den vietnamesiske eksporten falt også i november. Verre kan det bli de neste månedene med svak etterspørsel fra de største eksportmarkedene.
– Det kommer pmi-rapporter fra Asia denne uken. De vil være stygge, akkurat som Kinas, advarer hun.
IMF-direktør Kristalina Georgieva anbefalte på tirsdag Kina om å skrinlegge nullsmittestrategien. IMF fastholder foreløpig vekstprognosene på 3,2 prosent i 2022 og 4,4 i 2023 for Kina, men utelukker ikke at disse kan bli kuttet.
– Nedsiderisikoen fortsetter å øke ettersom virussituasjonen fortsetter å forverre seg. Det vil tynge på økonomien inn i 2023, sier Kina-økonom Sheana Yue hos Capital Economics i et notat.
– Kostnadene blir høyere og høyere
Kinesiske myndigheter har beordret politi og sikkerhetsstyrker til å stenge ned bydeler og gater hvor det var demonstrasjoner i storbyer i helgen. Det fortsatt en svært spent situasjon i Kina. Flere universiteter har avsluttet undervisningen og sendt studenter hjem.
Vinteren har kommet tidlig i Kina i år. Det var minus ti grader i Beijing natt til onsdag.
– Viruset er mer aktivt i værforhold som dette. Det blir vanskelig å fjerne det, eller i det minste blir hastigheten det tar å få kontroll på det bli redusert, sier professor Yang Zhanqui ved Wuhan University til den statskontrollerte avisen Global Times.
Det har gått rykter de siste dagene om at det kommer nye restriksjoner i hovedstaden, noe som har ført til panikkinnkjøp av matvarer. Frustrasjonen er fortsatt stor hos innbyggerne i Kina.
Myndighetene forsøker å kontrollere spredning av nyheter på sosiale medier.
– Vi har samarbeidet med dere i tre år, men nå er det på tide å gi oss friheten tilbake, sier en kommentator på det sosiale nettverksstedet Weibo.
Den største hindringen for gjenåpning
Den nasjonale helsekomiteen i Beijing (NHC) sa på tirsdag at de vil øke vaksineringen av eldre innbyggere.
– Det kommer konkrete signaler på å forsøke å komme seg vekk fra nullsmittestrategien. Den lave vaksinegraden av de mest sårbare er, sammen med manglende kapasitet i helsevesenet, den største hindringen for at Kina kan gjenåpne uten for høye dødsfall, skriver sjeføkonom for Kina hos Capital Economics, Mark Williams, i et notat.
Kun 65 prosent av personer over 80 år er fullvaksinerte. Hos yngre er andelen vaksinerte over 90 prosent.
– Dette er et viktig skifte. Hvis det går bra, kan Kina være i en posisjon hvor de kan lempe betraktelig på smitteverntiltakene neste år. Det gjenstår å se om overtalelser i seg selv er nok til å øke vaksineopptaket, sier Williams.
Han påpeker at sannsynligheten for å bli smittet i Kina er «ekstremt liten». Kun en promille av den kinesiske befolkningen, tilsvarende 1,5 millioner mennesker, er bekreftet smittet siden starten av pandemien for nesten tre år siden.
– Jeg tror kostnadene ved å fortsette med nullsmittestrategien blir høyere og høyere for hver måned som går, mens fordelene blir mindre og mindre på grunn av vaksinedekningen og de mildere undervariantene som sirkulerer. Influensa er en større trussel enn covid i Kina for øyeblikket, sier professor Ben Cowling ved University of Hongkong til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.