Mens USA, Europa, Australia og deler av Asia er i ferd med å åpne grensene etter å ha vært nedstengt siden i fjor vinter, velger Kina å stramme inn ytterligere. Målet er å ha null smitte i landet idet vinter-OL arrangeres om tre måneder.

Da en besøkende ved Shanghai Disneyland ble bekreftet smittet i helgen, svarte myndighetene med å sperre av hele fornøyelsesparken. Hverken ansatte eller besøkende fikk forlate området. Over 30.000 mennesker ble tvangstestet.

Det ble ikke funnet andre smittetilfeller, men alle som var innom parken må isolere seg.

«Jeg synes situasjonen i Kina er veldig merkelig akkurat nå. Myndighetene er blitt mer nervøse og mer brutale», skriver analytiker Dan Wang hos analyseselskapet Gavekal i en kommentar på Twitter.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er det flere provinser i Kina som kjemper mot koronasmitte nå enn det har vært siden smitten først ble oppdaget i storbyen Wuhan for nesten to år siden. Det er registrert smitte i 19 av 31 provinser.

– En stor tabbe

Toppledere fra hele verden har tatt turen til klimatoppmøtet i Glasgow denne uken. Kinas president har valgt å holde seg hjemme. Xi Jinping har ikke forlatt hjemlandet på nesten to år – siden de første smitteutbruddene i Kina i januar 2020.

Årsaken er frykt for smitte.

– Koronaviruset er den eneste årsaken til at Xi ikke deltok på klimatoppmøtet og G20-møtet. Når Kinas leder reiser, gjør han det sammen med et følge på flere hundre. Det er viktig at Xi og andre embetsmenn på høyt nivå er skjermet, sier Lu Xiang, som er utenrikspolitisk ekspert ved tenketanken Chinese Academy of Social Sciences, til Financial Times.

Nå kommer pandemi-minnesmerkene: Europas skrekkeksempel hedrer sine ofre
Bergamo ble i starten av pandemien et eksempel på hvor farlig koronaviruset kunne være, på bare en måned hadde flere tusen mennesker mistet livet.
01:47
Publisert:

Avgjørelsen ble kritisert av USAs president Joe Biden idet han avsluttet et todagers opphold i Glasgow på tirsdag.

– Det er oppriktig talt en stor tabbe at Kinas president ikke dukket opp her. Vi er her, og ved å være her kan vi ha en dyp innvirkning på hvordan verden ser på USA og lederrollen i klimasaken. Det er den viktigste saken i verden og Kina har valgt å holde seg unna denne gigantiske klimasaken, sa den amerikanske presidenten.

Xi deltok heller ikke under G20-toppmøtet i Roma sist helg, hvor andre toppledere fra USA, Canada, EU, Australia, Brasil, India og Singapore var på plass.

Panikkhamstring

På sosiale medier i landet syder det av rykter om smitteutbrudd og skjult kritikk av myndighetenes håndtering av pandemien. Resten av verden forsøker å leve med koronaviruset. På tirsdag var halvparten av alle flyvninger til og fra hovedstaden Beijing kansellert.

Det kinesiske handelsdepartementet ber innbyggerne om å sørge for at de har tilstrekkelig med matvarer og andre nødvendige produkter hjemme. Innlegget var det mest populære på det sosiale nettverksstedet Weibo på tirsdag, før det ble fjernet av sensuren.

«Så snart denne nyheten ble kjent, ble alle eldre mennesker i nabolaget smågærne og startet å handle i panikk på kjøpesenteret», skriver en bruker på det sosiale nettverksstedet Weibo, ifølge BBC.

Næringslivsavisen Economic Daily skriver det ikke er grunn til panikk, men ber befolkningen å være forberedt på mulige nedstengninger.

Helsemyndighetene i Beijing har bedt innbyggerne som er på reise i områder hvor det er smitte, om å utsette hjemreisen.

– Et forbilde for verden

De statskontrollerte kinesiske mediene bruker mye spalteplass og sendetid, også til Kina å være, på å forsvare håndteringen av koronapandemien, og landets rolle i verden. I en kommentarartikkel i Global Times er det nok en gang Vesten som kritiseres.

«Hvis vi endrer kurs til den amerikanske og europeiske måten å sameksistere med viruset, vil Kina bli et offer for viruset i løpet av få måneder, med titusener, eller til og med flere hundre tusen daglige smittetilfeller», skriver sjefredaktør Hu Xijin på lederplass.

Kina har ifølge egne statistikker hatt under 100.000 smittetilfeller og under 5000 dødsfall. USA har rundt 80.000 nye smittetilfeller daglig. India, som har nesten samme befolkningsstørrelse som Kina, har registrert over 35 millioner smittede under hele pandemien.

Sjefredaktøren langer ut mot «vestlig opinion» som kun ønsker å «dra Kina ned» og «vil at vi blir så ille som dem».

«De siste to årene har Kina vært et forbilde på en vellykket kamp mot pandemien. Dette er et resultat av den felles kampen og dedikasjonen til hele det kinesiske folket, under ledelse av partiet og regjeringen. Vi vil fortsette med å være forent», skriver Hu.

Kina har ikke godkjent vestlige vaksiner fra Pfizer og Moderna.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.