Samsung Electronics, som er et av verdens største og viktigste selskaper med produkter under egne merkenavn og leveranser av komponenter til andre elektronikkselskaper, fikk et resultatfall på 69 prosent i fjerde kvartal, viser den foreløpige kvartalsrapporten.

Dette er langt svakere enn hva som var ventet. Omsetningen falt fra 76.500 milliarder won (615 milliarder kroner) i samme periode foregående år, til rundt 70.000 milliarder won i fjerde kvartal.

«Nedgangen i etterspørselen i fjerde kvartal var større enn ventet», skriver Samsung, Asias fjerde største selskap målt i markedsverdi.

Problemer ved produksjonsanlegg i Kina i fjor høst er blant årsakene. Apple er blant Samsungs største kunder av skjermer og dataminne. Produksjonen av Iphone ble hardt rammet etter koronasmitteutbrudd ved megafabrikken i Zhengzhou.

– De produserer mindre

Det er en måned siden kinesiske myndigheter fjernet omfattende smitteverntiltak over natten. Samtidig ble innrapporteringen av smittede og dødsfall endret. Det har vært mangel på medisiner, og sykehusene er overfylte. Myndighetene deler ikke informasjon.

Det er omfattende smitte i storbyene. Resultatet er kaos ved fabrikker og ved havnene, ifølge nye rapporter fra frakt- og logistikkselskaper.

Opptøyer ved Kinas største Iphone-fabrikk
Iphone-fabrikken drives av det taiwanske selskapet Foxconn og har flere hundre tusen ansatte. I praksis fungerer fabrikken som en egen by der arbeiderne også bor. Det har vært en oppgang i koronasmitten ved fabrikkanlegget, og kinesiske myndigheter stengte ned hele anlegget tidligere i november.
00:38
Publisert:

«Alt tyder på at kinesiske byer opplever smittetopper. Det er basert på økt smitte hos familiemedlemmer, venner og kolleger, og de lange køene ved legeklinikker over hele landet», skriver fraktselskapet HLS i en rapport.

De foreløpige aktivitetsindeksene for desember viser at gjenåpningen har rammet økonomien hardt. Capital Economics skriver i en ny rapport at smittebølgene i Kina, kombinert med en dypere, global nedgang i den økonomiske aktiviteten, gjør at «økonomien vil forbli svak».

«Med halvparten eller tre fjerdedeler av arbeidsstyrken smittet eller ikke i stand til å jobbe, kan mange kinesiske produsenter ikke ha normal drift. De produserer mindre», ifølge fraktselskapet HLS.

Kaos ved havnene

De omfattende smitteutbruddene rammer ikke bare produksjonen i Kina, men også andre sektorer, blant annet logistikk og frakt. Om et par uker starter kinesisk nyttår. Flere hundre kinesere vil forflytte seg til andre regioner, og det øker smittefaren.

«Vi venter et veldig lavt volum etter nyttår, ettersom mange fabrikker har bremset produksjonen på grunn av økt smitte, og må kansellere eller utsette ordrer for andre halvdel av januar og også begynnelsen av februar», skriver HLS.

Det er økt ventetid ved de store containerhavnene i Kina, ifølge Marine Traffic.

– Kaoset ved Shanghai-havnen ser ut til å ha forverret seg, sier Alex Charvalias hos selskapet, som overvåker aktiviteten ved verdens havner til CNBC.

Tesla-salget stuper i Kina

Gjenåpningen av Kina skjer raskere enn ventet. Selv om smitten rammer produksjonen og aktiviteten for øyeblikket, er det optimisme og håp om at det går mot en normalisering i verdens nest største økonomi.

Apple har tidligere meldt om forsinkelser i leveranser for de mest avanserte Iphone-modellene. Nye statistikker fra Kinas Passenger Car Association viser at elbilprodusenten Tesla leverte halvparten så mange biler i desember i Kina, som måneden før.

Kinesiske myndigheter er opptatt av å få fart på økonomien igjen – tre år etter at pandemien startet. Teknologiselskapene skal spille en nøkkelrolle i å gjøre Kina mindre avhengig av teknologi fra USA og allierte.

Dette vil kreve enorme investeringer, samtidig som USA har klart å blokkere at Kina får tilgang til det mest avanserte produksjonsutstyret fra blant annet det nederlandske selskapet ASML.

– Det vil ikke være praktisk for Kina å forsøke å bygge opp den globale databrikkeforsyningskjeden, noe det har tatt verdens mektigste land fire tiår å bygge. Kina trenger bare å være mektig nok innenfor noen få områder, sier analytiker Brady Wang hos konsulentselskapet Counterpoint Research til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.