For ett år siden ledet konglomeratet Dalian Wanda an i den kinesiske oppkjøpsbølgen i utlandet. Styrt av den karismatiske toppsjefen Wang Jianlin kjøpte selskapet eiendommer, kinokjeder, filmstudioer og annet som var til salgs.

Målet var å bli større enn Disney og sikre seg ett av seks Hollywood-studioer.

Wang Jianlin har kjempet med Alibabas toppsjef Jack Ma om å være Asias rikeste. De siste månedene har vinden snudd. Dalian Wanda har ikke klart å få finansiert en rekke av de større oppkjøpene og selskapets lånefinansiering er nå under lupen i Kina.

Historisk eiendomssalg

Mandag inngikk Dalian Wanda en avtale om å selge hoteller og fornøyelsesparker til det konkurrerende eiendomsselskapet Sunac China for 63,2 milliarder yuan (78 milliarder kroner). Dette er en av de største eiendomstransaksjonene i Kinas historie.

Målet er å redusere gjelden til selskapsgruppen, som har en svært uoversiktlig selskaps- og aksjonærstruktur. Hotellene har vært bærebjelken for selskapet i 20 år.

– Via denne eiendomstransaksjonen vil gjeldsgraden til Dalian Wanda Commercial bli sterkt redusert. Hele beløpet vil bli brukt til å nedbetale lån. Målet er at selskapet skal bli gjeldfritt neste år, sier Wang til det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin.

Dalian Wanda har vært Kinas største eiendomsselskap med kjøpesentre, hoteller og annen næringseiendom. Gruppen er i ferd med å ferdigstille et gigantisk studiokompleks i Qingdao med investeringer på mellom 70 og 100 milliarder kroner. Prosjektet er forsinket.

– Dette eiendomssalget er en endring vekk fra Wandas tidligere strategi innenfor kultur og reiselivs og markerer at de ønsker å eie mindre, sier seniorforsker Qin Gang hos tenketanken State Information Center til Reuters.

Aksjekursen på Wanda Hotels, som eier enkelte av hotellene, steg med 150 prosent da avtalen ble kjent. Kursen endte 47 prosent opp ved Hong Kong-børsen.

Under press

Dalian Wanda-konglomeratet har vært under press i flere måneder etter at fjorårsregnskapet viste et kraftig omsetningsfall. Denne trenden skal ha snudd i år.

Den gjeldsfinansierte internasjonale ekspansjonen har fått varsellampene til å blinke hos det kinesiske finanstilsynet, som har bedt bankene om å dokumentere alle utlån til seks større konglomerater, blant annet Dalian Wanda.

– Enkelte av Kinas største private selskaper kan utgjøre en systemrisiko for banksektoren, sa Liu Zhiqing hos China Banking Regulatory Commission i juni.

I slutten av juni stupte aksjekursen og obligasjonene i Wanda-selskaper i Kina. Dette kom etter markedsspekulasjoner om at en rekke kinesiske banker og investorer var i ferd med å selge unna obligasjoner. Selskapet karakteriserte dette som «falske rykter».

Redder selskaper

Kjøperen av hotellene og reiselivsprosjektene er Sunac China, som siden 2011 er blitt et av de største eiendomsselskapene i Kina med prosjekter i 44 storbyer. Selskapet hadde en børsverdi på 57,7 milliarder Hong Kong-dollar (62 milliarder kroner) før handelen ble stanset.

– Det virker som om Sunac ønsker å bli som Wanda og utvikle sine egne reiselivsprodukter, sier analysesjef David Hong hos CRIC Hong Kong til Reuters.

Sunac har foretatt en rekke kontroversielle oppkjøp og investeringer – senest 15 milliarder yuan i teknologiskapet LeEco Group, som skulle konkurrere med Tesla, Apple og Amazon. I forrige uke ble det tatt arrest i grunnleggerens aksjer i selskaper og Sunacs toppsjef er satt inn som ny styreformann.

Da dette ble kjent fredag, før eiendomstransaksjonen med Wanda ble kjent, falt Sunacs aksjekurs med syv prosent. Selskapet fikk en resultatsvikt på 25 prosent i fjor og satt igjen med 2,4 milliarder yuan før skatt.

– Sunacs styreformann har undervurdert problemene hos LeEco, sier eiendomsanalytiker Chu Tongxin hos Shenzhen Anji Asset Management til South China Morning Post.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havnen
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: