Tre dager etter at Didi Chuxing hentet inn 4,4 milliarder dollar i en emisjon og gjennomførte en av de største børsnoteringene av noe kinesisk selskap i USA, satte kinesiske myndigheter ned foten. Appen ble fjernet fra kinesiske app-butikker og nyregistreringer ble stengt.

– Et politisk budskap til kapitalmarkedene

Didis aksjekurs falt med 19,6 prosent ved New York-børsen på tirsdag. Fallet fortsatte i etterhandelen. Siden børsnoteringen for en uke siden har verdien på selskapet falt med 26 milliarder dollar (230 milliarder kroner).

– Beijing sender et tydelig politisk budskap til kapitalmarkedene, sier investeringsdirektør Henry Monchau hos Flowbank til Bloomberg.

Hittil i år har over 35 kinesiske selskaper gjennomført emisjoner og børsnoteringer i USA – like mange som hele fjoråret. Investeringsbanker på Wall Street fikk inntekter på 460 millioner dollar fra tilrettelegging, ifølge Dealogic og Financial Times.

Full Truck Alliance og Kanzhun hentet inn over syv milliarder dollar i juni i forkant av sine børsnoteringer i USA. Begge selskaper er under etterforskning i Kina. Kanzhun-kursen falt med 16 prosent på tirsdag.

– Det er uklart hvem som vil være der for å investere neste gang det kommer en stor emisjon fra et kinesisk selskap i USA, sier Monchau.

På innsiden av en robotaxi – se hva som skjer når en lastebil krysser veien ulovlig
Førerløse robotaxier fra AutoX er allerede i drift i Shenzhen i Kina. Se hva som skjer når en lastebil krysser veien ulovlig foran Bloombergs Allen Wan og AutoX-grunnlegger Jianxion Xiao.
02:22
Publisert:

Den kinesiske regjeringen sa på tirsdag at de vil styrke overvåkning av sensitive data for kinesiske selskaper som er børsnoterte i utlandet.

– Dette kommer fra toppen. Dette er dramatiske endringer – ikke bare på det kinesiske markedet, men også for regelverket. Dette vil ramme investorsentimentet, føre til lavere verdivurderinger ved børsnoteringer og gjøre det vanskeligere å hente inn kapital i New York, sier analysesjef Bruce Pang hos China Renaissance til Financial Times.

Personangrep

Den kinesiske propagandamaskinen går på høygir. Kommunistpartiets People’s Daily og Global Times har bombardert sosiale medier med negative artikler rundt selskapet siden lørdag.

På den kinesiske Twitter-klonen Weibo blir Didi karakterisert som en «forræder» og «den amerikanske bikkja». Didi er et kinesisk selskap som er basert i Kina, nesten ikke har omsetning eller aktiviteter utenfor det kinesiske markedet og lagrer alle brukerdata i Kina.

Angrepene retter seg også mot ledelsen i selskapet, spesielt direktør Jean Liu. Hun har bakgrunn fra Harvard University og tilbrakte ti år hos den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs før hun ble hentet inn til å lede oppstartsselskapet i 2014.

Hun er datter av Liu Chuanzhi, som er grunnlegger av pc-produsenten Lenovo. Han er blitt hyllet i Kina som en visjonær. Han sto blant annet bak oppkjøpet av IBMs pc-divisjon for 16 år siden i hva som var det største kinesiske oppkjøpet i USA.

«Liu Chuanzhi blir den neste Jack Ma og fortjener å bli knust», ifølge et populært innlegg som er delt på sosiale medier i Kina, ifølge New York Times.

Kinas nasjonale vinnere

Jack Ma er grunnlegger av internett- og teknologigiganten Alibaba. Dager før han skulle gjennomføre verdens største børsnotering av finansteknologiselskapet Ant Financial ga kinesiske myndigheter stoppordre.

Jack Ma, som hadde en svært offentlig profil i Kina, har forsvunnet helt fra offentlighetens søkelys.

– Kina liker ikke å se sine nasjonale vinnere bli bekvem med utenlandske interessenter. De ønsker også at selskapene oppbevarer kjerneverdier – data og algoritmer – i Kina, sier senioranalytiker Xiaomeng Lu hos Eurasoia Group til Bloomberg.

Alibaba ble senere ilagt en historisk stor bot på nesten 24 milliarder kroner for «monopolvirksomhet».

«Dette er andre halvdel i frakoblingen mellom USA og Kina. Det nærmer seg slutten på tiden hvor det var mulig å spille på begge banehalvdeler», skriver Ma Changbo, som er grunnlegger av Vision Media, på Wechat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.