Uber var tidlig ute med å etablere seg i Kina. Etter 18 måneders drift hadde selskapet nesten én million reisende hver dag. Planen var å etablere seg i alle kinesiske byer med en befolkning på over fem millioner. Ambisjonene kostet Uber dyrt.

Uber beskyldte transportdelingsselskapet Didi Chuxing for å subsidiere virksomheten for å skvise dem ut. I 2016 ble Uber kjøpt opp av konkurrenten. Uber fikk oppgjør i aksjer i det kinesiske selskapet.

«Aldri lønnsomt»

Nå er det samme i ferd med å gjenta seg i Sørøst-Asia – et marked med nesten 700 millioner mennesker. Den malaysiske entreprenøren Anthony Tan etablerte Grab Taxi i 2012 for å konkurrere med Uber i Malaysia. Selskapet, som endret navn til Grab i fjor, har vokst raskt.

Nå kaster Uber sannsynligvis kortene i Sørøst-Asia og lar Grab kjøpe Ubers virksomhet i Sørøst-Asia. Ifølge CNBC vil Uber få oppgjør i Grab-aksjer. De to selskapene har kjempet en tøff kamp i Sørøst-Asia.

– Det er klart at så lenge selskapene deler markedet mellom seg og kjemper for å ta markedsandeler med rabatter, vil dette aldri bli lønnsomt, sier samferdselsanalytiker Walter Theseira ved Singapore University of Social Sciences til Straits Times.

Grab tilbyr ikke bare drosjetjenester, men har også motorsykkeldrosjer og leveringstjenester av varer. Grab har 2,3 millioner sjåfører i 168 byer i Sørøst-Asia og 3,5 millioner enkeltreiser hver dag.

Mektig bakmann

I kulissene er det den japanske entreprenøren Masayoshi Son som har sikret seg kontroll over strukturen for transportdelingsselskapene. Son er blitt Japans rikeste mann med investeringer innenfor teknologi, internett og finans i 35 år.

Softbank kjøpte i januar en 17,5 prosent eierpost i Uber for nesten 20 milliarder dollar (156 milliarder kroner). Dette ga Uber-ansatte en mulighet til å selge aksjer med en verdifastsettelse på 48 milliarder dollar.

Softbank har en krigskasse på over 100 milliarder dollar med den saudiarabiske staten på eiersiden i et teknologifond. Softbank er en fryktet konkurrent.

– Istedenfor å ha kapitalkanonene rettet mot meg foretrekker jeg heller å ha de bak meg, sa Ubers nye konsernsjef Dara Khosrowshahi under Goldman Sachs teknologikonferanse i forrige uke da han forsvarte Softbanks investering.

Softbank har også store eierposter i blant annet Grab, indiske Ola, kinesiske Didi Chuxing og brasilianske «99». På vel tre år har Softbank deltatt i emisjoner hvor det er hentet inn 35,6 milliarder dollar (275 milliarder kroner) fra globale transportdelingsselskaper.

Softbank har stilt med minst 200 milliarder kroner og har kontroll med de største selskapene – blant annet via krysseierskap.

De fleste går med store underskudd. Uber økte omsetningen med 61 prosent i fjerde kvartal til 2,2 milliarder dollar. For hele fjoråret ble det et underskudd på 4,5 milliarder dollar.

Finansteknologi

Mens Uber opprinnelig valgte å konkurrere med drosjenæringen, har Grab samarbeidet med lokale selskaper og myndigheter. Dette har gjort at Grab har en dominerende posisjon i markedene hvor det konkurrerer med Uber i Sørøst-Asia.

Ubers nye konsernsjef Dara Khosrowshahi bekreftet i forrige uke at det er svært utfordrende å konkurrere med lokale selskaper. Uber har tapt penger fra det asiatiske markedet siden starten.

Grab-appen er blitt mer enn kun en bookingtjeneste. De 770 millioner nedlastingene fungerer også som en betalingsplattform og selskapet tilbyr direkte pengeoverføringer mellom brukere – i konkurranse med banker som har vært sent ute med å tilby digitale løsninger.

– Du kan gå inn på en McDonald’s i Singapore og bruke lojalitetspoeng til å kjøpe en hamburger, sier grunnlegger og konsernsjef Anthony Tan i et intervju med Wired.

Uber inngikk nylig en avtale med taxiselskapet ComfortDelGro, men avtalen vurderes for tiden av Singapores konkurransetilsyn.

– Det er ingen garanti for at Grab vil akseptere betingelsene som Uber har forhandlet frem. En avtale mellom Grab og Uber vil gjøre situasjonen vanskeligere for mindre taxioperatører, sier samferdselsanalytiker Walter Theseira til Straits Times.(Vilkår)

Fly fra Tokyo til Paris for fem hundre kroner
Dette japanske flyselskapet har funnet sin lille nisje i flymarkedet.
01:34
Publisert: