Det ulmer i Kina om dagen.
Flere byer har nok en gang blitt rammet av nye nedstengninger, som følge av landets strenge nullsmitteregler, boligmarkedet er i fullt opprør og rike innbyggere flykter en masse i etterdønningene av pandemi og treg økonomisk vekst.
Samtidig har kinesiske myndigheter de siste par årene tatt opp jakten på mektige teknologiselskaper, og etter en bot på 2,8 milliarder dollar til netthandelsselskapet Alibaba i april i fjor er det nå en ny gigant som står for tur.
Ifølge Wall Street Journal ligger nemlig Didi an til å få en bot på mer enn én milliard dollar, etter en etterforskning som har pågått i flere år.
Kinesiske myndigheter mener selskapet, som er Kinas svar på Uber, har gjort seg skyldig i flere datasikkerhetsbrudd.
Fire prosent av omsetningen
Didi gikk på børs i USA i juni 2021, en notering som fort surnet.
I etterkant av børsnoteringen ble det nemlig klart at selskapet hadde blitt pekt ut som et «prioritert mål» for kinesiske myndigheter og dets jakt på å «jekke ned» store og mektige teknologiselskaper.
Aksjen raste fort over 80 prosent fra noteringstidspunktet da det senere ble klart at det hadde blitt startet en etterforskning av selskapets datasikkerhet. Kinesiske myndigheter beordret også Didi-appen fjernet fra diverse nedlastningssider, før det i tillegg ble kjent at selskapet hadde ignorert råd fra myndighetene om å utsette børsnoteringen.
Ifølge WSJ skal det ha vært bekymringer rundt hva slags dokumenter Didi måtte dele med amerikanske tilsynsmyndigheter i forbindelse med børsnoteringen, og at disse dokumentene kunne inneholde sensitiv data og informasjon.
Didi gikk av børs i juni i år, og selskapet uttalte da til aksjonærer at dette var et nødvendig grep for å bli ferdig med etterforskningen, som er blitt håndtert av Cyberspace Administration of China (CAC).
En bot på én milliard dollar, som tilsvarer i underkant av ti milliarder norske kroner, vil utgjøre om lag fire prosent av Didis totale omsetning på 27,3 milliarder dollar i fjor, skriver WSJ, som viser til kilder tett på saken.
Notering i Hong Kong
Det er uvisst akkurat når boten vil bli offentliggjort, men selskapet vil etter at boten er vedtatt få lov til å hanke inn nye kunder, og Didi-appen vil igjen kunne bli tilgjengelig for nedlastning.
Didi har i dag flere titall millioner brukere.
Boten vil også kunne åpne for at selskapet kan starte arbeidet med en notering også på Hong Kong-børsen, skriver WSJ.
Ifølge samme avis kan konklusjonen av etterforskningen mot Didi også signalisere at kinesiske myndigheter kan være i ferd med å ta foten av gassen i jakten på de mektige teknologiselskapene. Dog kommer det etter at Alibaba i april i fjor ble gitt en bot på nesten tre milliarder dollar for å ha drevet konkurransehemmende virksomhet. Tek-giganten Tencent har også nylig fått bøter for lignende overtramp, skriver Forbes.
Tross signaler om at det kan være lysere tider i vente for teknologiselskapene, er investorer og markedet fortsatt nervøse. Hang Seng Tech-indeksen, som følger kinesiske selskaper notert i Hong Kong, har falt rundt 20 prosent så langt i år.
Bred oppgang
Etter gårsdagens opptur på Wall Street er det oppgang for samtlige ledende indekser i Asia i morgentimene norsk tid.
Nikkei 225-indeksen i Japan er opp rundt 2,5 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong stiger om lag 1,8 prosent. I Sør-Korea stiger Kospi-indeksen rundt én prosent, mens hovedindeksen på den australske børsen er opp nesten to prosent.
Denne uken er resultatsesongen i full sving, både her hjemme og i USA. Tirsdag kveld la Netflix frem tall for andre kvartal, mens Tesla kommer med sine tall onsdag kveld. På morgenkvisten her hjemme kommer blant annet oljeselskapet Aker BP med sine resultater for andre kvartal.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.