I 2016 åpnet Disney en fornøyelsespark ved den kinesiske storbyen Shanghai. Den er blitt en dundrende suksess. De første 12 månedene var over 11 millioner betalende innom portene. Dette var langt over de mest optimistiske budsjettene da planene ble lagt.
Det manglet ikke på advarsler da Disney-konglomeratet, sammen med kinesiske partnere, satset 45 milliarder kroner på fornøyelsesparken. En tilsvarende fornøyelsespark i Hong Kong er blitt et økonomisk mareritt med for få besøkende og store underskudd i mange år.
52 milliarder kroner
Universal Studios vil starte byggingen av en konkurrerende fornøyelsespark om kort tid. Nå er investeringsbudsjettet for parken blitt mer enn fordoblet til over 52 milliarder kroner.
– Dette er første gang at noen har satset mer penger enn Disney på en fornøyelsespark, sier Dennis Speigel, som leder et konsulentselskap som har spesialisert seg på fornøyelsesparker, til Wall Street Journal.
Universal Studios-prosjektet har satt en rekke rekorder. I april tok utviklingsselskapet ut et syndikert lån på fire milliarder dollar. Dette er det største lånet som noen gang er gitt til å finansiere en fornøyelsespark.
Harry Potter og Transformers
Universal har revidert budsjettene etter å ha sett suksessen Disney har. Opprinnelig var målet å få syv millioner innom portene i løpet av første år. Nå er listen lagt til 10 millioner betalende.
Parken, som vil være spredt over et 1,2 kvadratkilometer stort område ved Beijing, vil ha egne områder for blant annet Harry Potter-filmene, Transformers og Kung Fu Panda.
Det er fire år siden Universal Studios la frem planene om den kinesiske fornøyelsesparken. Da lå budsjettet på under 25 milliarder kroner. Målet var å åpne portene i 2020. Åpningsdatoen er skjøvet ett år frem til 2021.
Vokser forbi USA
Fornøyelsesparker i Kina økte omsetningen med 27 prosent i 2017 – til over 50 milliarder kroner. Innen Universal åpner fornøyelsesparken i Beijing forventes det at det kinesiske markedet har gått forbi USA som verdens største med en omsetning på 14 milliarder dollar i året.
Ved utgangen av 2016 var det 2700 fornøyelsesparker i Kina. Kun ti prosent av disse tjente penger, ifølge Financial Review. I 2016 sa Kinas daværende rikeste mann at han skulle «knuse Disney» i Kina med investeringer på 250 milliarder kroner. Det motsatte har skjedd. Den gjeldsfinansierte ekspansjonen har stoppet opp og Wang Jianlin er blitt tvunget til å selge fornøyelsesparker og eiendomsprosjekter.
Disneys konsernsjef Bob Iger sa under resultatfremleggelsen i forrige uke at fornøyelsesparker er en av pilarene for Disney.
– Vi mener det eksisterer muligheter til å ekspandere i Kina. Det kan også være muligheter andre steder i verden, sa han.(Vilkår)