I begynnelsen av desember mottok Donald Trump en gratulasjonstelefon fra Taiwans president Tsai Ing-wen. Dette ble svært dårlig mottatt i Kina, som ser på Taiwan som en utbryterrepublikk som tilhører Folkerepublikken Kina.
– Frem til innsettelsen av Trump er det usannsynlig at Kina vil la dette eskalere, men etter 20. januar er det fritt frem. Kina vil være villig til å ofre samarbeid på mange fronter for å stå mot ethvert forsøk på å gi Taiwan diplomatisk anerkjennelse og undergrave ett-Kina-politikken, sa Kina-ekspert Jessica Chen Weiss ved Cornell University i forrige uke.
Trump skjønner ikke
Mandag antydet Kina, via den statskontrollerte avisen Global Times, at de kan invadere Taiwan og gi USAs fiender militær støtte hvis Donald Trump foretar endringer i USAs Kina-politikk.
«Det er ingen grunn til at Kina skal prioritere en fredelig gjenforening med Taiwan fremfor å bruke makt hvis Trump går vekk fra ett-Kina-politikken», skriver avisen, som ofte spissformulerer den offisielle kinesiske politikken med et krystallklart budskap rettet mot Vesten.
I et intervju med den amerikanske fjernsynskanalen Fox søndag sa Trump at han ikke er bundet til avtalen USA forhandlet frem på slutten av 1970-tallet med Kina.
– Jeg skjønner Kina-politikken, men jeg skjønner ikke hvorfor vi er bundet av ett-Kina-politikken hvis vi ikke gjør en avtale med Kina hvor andre ting inngår, blant annet handel, sa Trump.
Taiwan hadde inntil 1979 diplomatiske forbindelser med USA. USA forpliktet seg til å akseptere «ett-Kina-politikken» før de etablerte diplomatiske forbindelser med Kina.
Kina krever at alle land, som søker diplomatiske relasjoner med seg, må anerkjenne Kina som det eneste legitime Kina og avstå fra relasjoner med Taiwan.
«Det virker som Trump må være litt ydmyk og studere utenrikspolitikk. Han trenger særlig å lære om forholdet mellom Kina og USA. Mange er overrasket hvor næringslivsrettet den nye amerikanske lederen er, men når det gjelder utenrikspolitikk er han uvitende som et barn», skriver avisen på lederplass.
«En nybegynner»
Det kinesiske utenriksdepartementet sa mandag at USA og Kina ikke har noe å diskutere hvis USA går vekk fra «ett-Kina-politikken».
– Etterlevelse av denne Kina-politikken har vært det politiske grunnfjellet for utviklingen av bilaterale relasjoner. Hvis denne er kompromittert vil det ikke være noe å diskutere om samarbeid på andre områder. Da vi opprettet diplomatiske forbindelser med USA var «ett-Kina-politikken» et løfte. Vi ønsker at de oppfyller dette løftet, sa Geng Shuang.
Kinesiske eksperter har forsøkt å unnskylde Trump, som ikke har politisk erfaring.
– Trump er en nybegynner som må håndtere diplomatiske og internasjonale problemer. Han er uerfaren i følsomme og kompliserte saker – med unntak av handel og forretninger, sier professor Li Haidong ved China Foreign Affairs University til Global Times.
Kontroversielle samtaler
En av de første telefonsamtalene Donald Trump foretok etter seieren var med Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Pakistan publiserte er referat hvor Trump karakteriserte statsministeren som «en fantastisk fyr» som «gjør en flott jobb på alle måter».
Trump har snakket med Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev, som har vært landets leder siden 1989. Han er kritisert for brudd på menneskerettigheter og slått hardt ned på opposisjonelle. I fjor ble han gjenvalgt med nesten 98 prosent av stemmene.
«Trump gjentok at under ledelse av Nazarbayev har landet siden frigjøringen oppnådd en fantastisk suksess som også kan bli kalt et mirakel», heter det i pressemeldingen fra landets presidentkontor.
De siste 25 årene har USA forsøkt å få et bedre forhold til India – Pakistans erkefiende som også har vært i krig med hverandre og lenge en alliert av Sovjetunionen. Eksperter mener at Trump snarest må etablere kontakt med den indiske regjeringen og statsminister Narendra Modi.
«Etableringen av solide forbindelser med et voksende og likesinnet India kan være en seier for Trump. Han kan sende et viktig signal om økt samarbeid med India ved å arrangere et møte med statsminister Narendra Modi de første 100 dagene han er president», skriver forskere fra tenketanken Center for Strategic and International Studies (CSIS) i en ny analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.