Årsaken skal være at kommunistlederne i Beijing er nervøse for hva Donald Trump skal finne på overfor Kina når han flytter inn i Det hvite hus.

Strammer inn

Kinas sensurmyndigheter har nå strammet skikkelig til foran innsettingen av Trump som president i USA fredag kveld norsk tid.

Tv-kanaler og andre medieorganisasjoner har fått klar beskjed om å tone ned dekningen fra Washington. Presse som dekker selve innsettelsesseremonien er bedt om å holde seg til et manuskript skrevet av offisielle kinesiske statsmedier.

Nettaviser og andre nettsteder har fått forbud mot å direktesende – livestreame – eller på annen måte publisere bilder fra Trumps innsettelse. De har også fått beskjed om at Trump ikke skal være toppsak på nyhetssidene, og være aktsomme med kommentarer.

Sensuren gjelder også kinesiske medier rettet mot utlendinger eller fremmedspråklige.

«Det var ikke tillatt å diskutere Trump i dag på mitt radioshow, det er offisielt et følsomt tema. De kinesiske lederne forsøker fortsatt å bli kloke på ham», skriver Elyse Ribbons, en amerikaner som leder et program på statlig kinesisk radio, på Twitter.

Kina under angrep

Trump har både under og etter valgkampen kommet med stadige angrep på Kina. Han har blant annet utfordret Ett-Kina-politikken, ved å antyde at han vil anerkjenne Taiwan som en egen stat.

Trump har også varslet tøffe tak mot Kina i handelspolitikken, og beskyldt Kina for å stenge amerikanske selskaper ute.

Trumps utenriksminister Rex Tillerson gikk også til kraftig angrep på Kinas ekspansive politikk i Sør-Kinahavet under høringene i Senatet sist uke.

– Trump er en president som er veldig ulik Obama. Han har en mindre vennlig holdning, han er mer uforutsigbar, sier Zhan Jiang, professor ved Beijing Foreign Studies University til Financial Times.

– Kina har god grunn til frykt for Trumps geopolitikk og utsiktene til en handelskrig, sa professor Brian Klaas ved London School of Economics (LSE) til DN fredag.

Han mener Kina er blant de landene som kan tape mest på Trump som amerikansk president.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.