USA og Kina kan være i de tidlige fasene av en kald krig, sier økonomen Stephen Roach til CNBC fredag. Han advarer om en global handelskonflikt som kan ventes å vare en «lang, lang tid».

Samtidig melder NTB at splittelsen er større enn noensinne i G20s ti år lange historie.

G20-toppmøtet åpnet i Buenos Aires i Argentina fredag. Det som ventes å dominere agendaen er forholdet mellom USAs president Donald Trump og den kinesiske presidenten Xi Jinping. Til tross for at Trump har droppet flere planlagte møter, og ifølge flere amerikanske medier fremstår som både uinteressert og umotivert, er spenningen stor før hans møte med den kinesiske statslederen lørdag.

«En kollisjon mellom to systemer»

Trump satte i gang handelskonflikten med kineserne tidligere i år da han anklaget landet for å operere med «urettferdige» handelspraksiser og tyveri av åndsverk.

Siden juli har amerikanerne innført toller for totalt 250 milliarder dollar på kinesiske varer. Som svar innførte kineserne toll for 110 milliarder dollar.

Ifølge Roach vitner uttalelser fra amerikanske regjeringsrepresentanter om at vi kan være på vei inn i en ny kald krig.

– Jeg tror essensen her er at det er en kollisjon mellom to systemer. Og USA motsetter seg et statlig sponset «markedsbasert sosialistisk system» som bruker statens «storhet» til å subsidiere industriell politikk, mener Roach.

Trump har på forhånd truet med å trappe opp handelskrigen, noe Xi Jinping har lovet å svare på, men utelukker ikke at de kan enes om en avtale.

Flere fronter

Møtet mellom Kina og USA er ikke det eneste som bekymrer under toppmøtet. Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er også kilde til bekymring.

Putin benyttet sin tale under åpningen av G20-toppmøtet til å fordømme bruk av sanksjoner og handelsproteksjonisme. Utspillet var tydelig rettet mot president Trump, som i siste stund avlyste et planlagt møte med den russiske presidenten, melder NTB.

Den saudiarabiske kronprinsen ventes også å høste stor oppmerksomhet. Saudi-Arabia har vært i søkelyset det siste året i forbindelse med krigføringen i Jemen og drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Selv om Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May har lovet å konfrontere kronprinsen, har Putin og Trump vært mer tilbakeholdne.

Den siste fronten Trump kjemper på, er Russland-etterforskningen under spesialetterforsker Robert Mueller, hvor den amerikanske presidenten nå offisielt er blitt «Individual 1». Trump har ikke lagt etterforskningen bak seg for helgen, og tvitret blant annet en delvis innrømmelse fra Buenos Aires fredag formiddag:

«Å, jeg skjønner! Jeg er en veldig god utvikler, lever livet mitt lykkelig, og så ser jeg landet vårt på vei i feil retning (for å si det mildt). Mot alle odds bestemmer jeg meg for å stille som president og fortsetter med forretningene mine – veldig lovlig og veldig kult, jeg snakket om det under valgkampanjen. Vurderte til en viss grad å gjøre et byggeprosjekt et sted i Russland. Investerte ingen penger, ga ingen garantier og gjennomførte ikke prosjektet. Heksejakt!»

Like fullt tvitrer den amerikanske presidenten selvsikkert videre. Den siste meldingen dreier seg om underskrivelsen av handelsavtalen mellom USA, Mexico og Canada som han meddeler vil bli «fantastisk for alle».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: