Pan Shiyi og Zhang Xin representerte «den kinesiske drømmen» i over 20 år. De to bygget seg opp fra ingenting. Zhang Xin jobbet tidlig i tenårene ved en tekstilfabrikk i Hongkong samtidig som hun studerte, og endte senere opp ved Cambridge University og i jobb hos Goldman Sachs.

Pan Shiyi var født inn i en fattig familie i Gansu-provinsen. Begge ble dollarmilliardærer ved å bygge over fem millioner kvadratmeter kontorbygninger og luksusleiligheter i Beijing og Shanghai.

Før helgen trakk de to seg som toppsjefer i eiendomsselskapet Soho China, som er børsnotert i Hongkong.

– I deres beste interesse?

Soho China er det siste eiendomsselskapet hvor aksjekursen har kollapset. Selskapet var svært tidlig ute med å bygge luksus i kinesiske storbyer til den kinesiske eliten fra 1990-tallet. De hyrte inn prisbelønte arkitekter som Zaha Hadid og Kengo Kuma.

Zhang Xin holdt i mange år en svært høy profil i Kina som grunnlegger og konsernsjef for eiendomsselskapet Soho China, som her under World Economic Forum (WEF) i Davos i 2015.
Zhang Xin holdt i mange år en svært høy profil i Kina som grunnlegger og konsernsjef for eiendomsselskapet Soho China, som her under World Economic Forum (WEF) i Davos i 2015. (Foto: Ruben Sprich/Reuters/NTB)

Aksjekursen har falt med 90 prosent fra toppen. Pan Shiyi har trukket seg som styreleder i selskapet og kona, Zhang Xin, har gått av som konsernsjef med øyeblikkelig virkning.

– Svært vellykkede entreprenører fra tidlig i det 21. århundre må stille seg selv spørsmålet om det er i deres beste interesse å ta ansvaret for virksomheten deres og bli i Kina, spør tidligere direktør ved tenketanken Fairbank Center for Chinese Studies ved Harvard University, Michael Szonyi, overfor New York Times.

De to forlot Kina tidlig under pandemien og skal ha slått seg ned i USA. Ifølge en børsmelding har ekteparet trukket seg fra ledelsen for å «konsentrere seg fullt om kunst og filantropiske sysler». De eier fortsatt 64 prosent av aksjene.

– Det er tydelig at skriften er på veggen for disse gründerne, sier Szonyi, med henvisning til det bibelske uttrykket som skal ha forutsagt undergangen til det babylonske riket.

«Alvorlig depresjon» i eiendomssektoren

Et forsøk på å selge en majoritet i selskapet til det amerikanske oppkjøpsfondet Blackstone har strandet. Kinesiske regulatorer har nektet å godkjenne transaksjonen. I sommer ble det igangsatt etterforskning av selskapets finansdirektør for innsidehandel.

En lang rekke andre entreprenører som ledet oppstartsselskaper i Kina fra slutten av 1990-tallet har trukket seg fra ledelsen og tilbringer tiden utenfor Kina, blant annet grunnlegger Jack Ma i internett- og teknologiselskapet Alibaba.

Dette skjer samtidig som at president Xi Jinping samler troppene i forkant av kommunistpartiets partikongress i oktober, hvor han sannsynligvis vil få fortsette som leder – utover den vanlige åremålsperioden.

Den kinesiske økonomien sliter, det er lavere aktivitet enn ventet i industrien og frustrasjonen er stor hos mange kinesere som fortsatt er underlagt de samme strenge koronarestriksjonene som i begynnelsen av pandemien.

Eiendomsselskapet Country Garden, som er Kinas største, fikk en resultatnedgang på 96 prosent i siste kvartal.

«Dette skyldes at eiendomssektoren har havnet i en alvorlig depresjon», skrev selskapet i kvartalsrapporten.

– Eiendomsmarkedet er som Titanic

Pan og Zhang, som er i slutten av 50-årene, har investert i amerikansk eiendom i flere år. I 2013 kjøpte Zhang en 40 prosent andel av General Motors-bygningen på Manhattan sammen med en brasiliansk investor.

Pan Shiyi advarte i 2014 om problemene i den kinesiske eiendomssektoren.

– Jeg mener det kinesiske eiendomsmarkedet er som Titanic. Snart vil det seile rett inn i et isberg. Etter kollisjonen vil det ikke bare være eiendomsmarkedet som står i fare for å synke, men også finanssektoren, sa han under et lukket seminar, hvor han først ønsket å forvisse seg om at det ikke var journalister til stede.

Det kinesiske eiendomsmarkedet har i mange år vært svært viktig for den samlede økonomiske aktiviteten. Finansinstitusjonen Morgan Stanley mener den langsiktige etterspørselen etter eiendom vil falle med 30 prosent mellom 2020 og 2030.

Finansinstitusjonen advarer i en ny rapport, som CNBC refererer til, om at det kinesiske aksjemarkedet kan falle med 20 prosent hvis situasjonen i eiendomsmarkedet blir mye verre. Dette vil også sende arbeidsledigheten høyere og veksten lavere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.