Kinesiske boligkjøpere fortsetter med å nekte å betjene lån på boligkontrakter som er inngått, men hvor eiendomsutviklerne ikke har ferdigstilt hva som i hovedsak er leiligheter. Salget av nye boliger vil falle mer enn i kriseåret 2008.

– Ved å stoppe betalinger presser kinesiske boliglånskunder bankene og regjeringen effektivt til å få utviklerne til å levere boligene de har betalt for, sier kredittanalytiker Yiran Zhong hos S&P Global Ratings i en ny rapport.

– Fanget i midten

Kredittvurderingsselskaper og internasjonale finansinstitusjoner er enige om at situasjonen for den kinesiske eiendomssektoren er svært alvorlig. Det har den vært lenge. En rekke eiendomsselskaper har havnet i mislighold overfor kreditorene.

Boikotten fra boligkjøpere utgjør i verste fall rundt 1,3 prosent av alle utestående boliglån i Kina – rundt 1000 milliarder kroner, ifølge rapporten fra S&P Global Ratings. Kredittvurderingsselskapet frykter dette kan spre seg.

«Hvis det er en skarp nedgang i boligprisene kan dette true den finansielle stabiliteten. Myndighetene ser på dette som viktig nok til at de raskt vil rulle ut støttemidler for å imøtegå en svekket tillit», skriver S&P Global Ratings i rapporten.

DNs finansredaktør: – Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Ifølge den kinesiske sentralbankens siste statistikker utgjorde tradisjonelle boliglån 38.840 milliarder yuan ved siste årsskifte – en vekst på 8,9 prosent. Lån til eiendomsutviklere var på 12.560 milliarder yuan. Boliglånsrenten lå på i gjennomsnitt 5,42 prosent.

Hvis boikotten sprer seg trues hele finanssektoren. Deutsche Bank mener at minst syv prosent av alle boliglån er i risikogruppen. S&P Global mener det er på over seks prosent.

– Bankene er fanget i midten. Hvis de ikke hjelper eiendomsutviklerne med å ferdigstille prosjektene vil de ende opp med å tape mye mer. Hvis de hjelper utviklerne, vil det selvfølgelig gjøre regjeringen glad, men det øker eksponeringen mot forsinkede eiendomsprosjekter, sier finansprofessor Zhiwu Chen hos University of Hong Kong Business School til Bloomberg.

Halvert eiendomsformue

Den kinesiske eiendomssektoren er svært betydningsfull for landets økonomi, hvor veksten har stagnert. Eiendomssektoren utgjør mellom 18 og 30 prosent av verdiskapingen i et normalår.

Den tidligere eiendomsgiganten Evergrande, som har nesten 3000 milliarder kroner i gjeld og forpliktelser, hadde satt en frist søndag kveld til å legge frem en detaljert omstruktureringsplan.

En kilde som sitter tett opp til denne prosessen sier til Financial Times at selskapet «ikke er i nærheten av en omfattende omstruktureringsplan».

Også andre eiendomsselskaper, som har en mer solid balanse, sliter. Yang Huiyan har vært Asias rikeste kvinne takket være aksjene i Kinas største eiendomsselskap, Country Garden, som hun arvet etter sin far. Formuen er mer enn halvert på ett år til 11,3 milliarder dollar.

Country Garden, som er blitt sett på som et solid eiendomsselskap, mislykkes i forrige uke å hente inn frisk kapital for å styrke balansen. Aksjekursen har falt med over 35 prosent den siste måneden.

Eiendomssalget stuper

S&P Global Ratings mener eiendomsomsetningen vil falle med mellom 28 og 33 prosent i år – verre enn under finanskrisen i 2008.

«Dette er nesten dobbelt så mye som vår tidligere prognose», skriver kredittvurderingsselskapet.

Den kinesiske sentralbanken planlegger å etablere et krisefond for eiendomssektoren på opptil 300 milliarder yuan, ifølge Reuters. I første fase skal fondet tilføres 80 milliarder yuan, hvorav China Construction Bank skal stille med 50 milliarder yuan.

Aktivitetsrapporter for juli tyder på en nedgang i industrien. Det var ventet at den offisielle pmi-rapporten ville bedre seg i juli, men den falt fra 50,2 til 49.

– Det økonomiske velstandsnivået i Kina har falt og grunnlaget i økonomien som skal sørge for en oppgang må konsolidere seg, sa økonom Zhao Qinghe hos Kinas statistikkbyrå i forbindelse med fremleggelsen av aktivitetsrapporten.

Finansinstitusjonen ING setter aktivitetsrapporten i sammenheng med problemene i eiendomssektoren.

– Dette viser hvordan en stans i boligbyggingsaktiviteten tynger på blant annet metallsektoren, som avtok. Det er nødvendig med en helhetlig løsning for uferdige boliger for å unngå spredning fra eiendomsutviklere som har problemer, skriver ING-teamet i Singapore, ledet av analysesjef for Asia, Robert Carnell, i morgenrapporten mandag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.