Kredittvurderingsbyråene Moody’s Investors Service, Fitch Ratings og S&P Global Ratings foretok over 90 kutt i kredittratingen av kinesiske eiendomsselskaper i årets ni første måneder. Dette er en ny årsrekord – et kvartal før året er over, og er mer enn dobbelt så mange som i 2020.

Problemene for den kinesiske eiendomssektoren er langt fra over.

–Under ekstremt press

Eiendomskonglomeratet China Evergrande, som hadde det nest høyeste salget av nye eiendommer i Kina i fjor, er fortsatt suspendert ved Hongkong-børsen. Selskapet har ikke gitt informasjon om hva slags avtaler de har inngått med innehavere av to obligasjonslån.

Det var forfall på begge lånene i oktober. Ifølge det kinesiske næringslivsmagasinet Caixin har ikke Evergrande gjennomført en kupongbetaling. Fristen på den ene obligasjonen hadde forfall for tre uker siden, men det tar 30 dager før det betraktes som mislighold.

Obligasjonseiere sier til Financial Times at de ikke har fått betalt renter på Evergrande-obligasjoner som hadde forfall på tirsdag. Dette er tredje tidsfrist.

–Problemene i den kinesiske eiendomssektoren påvirker investorers generelle syn på systematisk risiko. Kinesiske obligasjoner med høy rente er under et ekstremt press på grunn av mangel på kjøpere, sier Charles MacGrego, som leder Lucror Analytics i Asia til næringslivsavisen.

– Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Internasjonale obligasjonseiere har hyrt inn rådgivere, blant annet en investeringsbank og advokatfirma, for å gi råd i forkant av hva som sannsynligvis blir den største gjeldsomstruktureringen i Kinas historie.

Evergrande har hadde gjeld og forpliktelser på 1992 milliarder yuan (2640 milliarder kroner) ved utgangen av andre kvartal, ifølge Bloomberg. Mye av dette er forpliktelser til rundt 1,5 millioner boligkjøpere som har forhåndsbetalt leiligheter som er under bygging.

Venter mer mislighold

China Real Estate Association har innkalt til et møte med medlemmene på fredag for å diskutere problemene i eiendomssektoren. Flere eiendomsselskaper, blant annet Fantasia Holding, Modernland og Sinic Holdings, har bekreftet at de sannsynligvis ikke vil innfri forpliktelser på lån og gjeld som har forfall den neste uken.

«Vi vil oppleve mer og mer mislighold fremover hvis likviditetssituasjonen ikke forberederes betydelig. Mange eiendomsutviklere med svak kredittrating har problemer med refinansieringen», skriver meglerhuset CGS-CIMB i en ny rapport.

Det neste året har kinesiske eiendomsutviklere forfall på gjeld på over 860 milliarder kroner, ifølge Refinitiv.

Eiendomssektoren utgjorde 29 prosent av den kinesiske verdiskapningen, ifølge 2020-rapporten «Peak China Housing» fra Harvard-professor Kenneth S. Rogoff. Nesten tre fjerdedeler av kinesiske husholdninigsformuer er plassert i eiendom.

Rammer økonomisk vekst

Boligsalget har falt kraftig på kort tid i storbyene. Vanligvis er det svært høy aktivitet i forbindelse med fridager i begynnelsen av oktober.

I år falt omsetningen med 34 prosent hos China Vanke, som har gått forbi Evergrande og er Kinas største eiendomsselskap målt i omsetning. China Vanke blir sett på som et solid selskap.

–Vi opplever en veldig alvorlig nedgang i eiendomsmarkedet med fallende priser, salg og byggeaktivitet. Dette vil trolig føre til lavere vekst de neste kvartalene, sier administrerende direktør Arthur Kroeber hos analyseselskapet Gavekal Dragonomics til New York Times.

Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for Kina de siste ukene. Kina legger frem veksttallene for tredje kvartal i neste uke.

–Hvis dette fortsetter er det økt bekymring for at innstramningene vil ramme hele bransjen. Da blir resultatet at svakere aktivitet i eiendomssektoren vil spre seg til resten av økonomien, sier direktør Logan Wright hos markedsanalyseselskapet Rhodium Group til Wall Street Journal.

Ifølge finansinstitusjonen Goldman Sachs vil en 30 prosent nedgang i tomtesalget og 10 prosent fall i eiendomssalget redusere den økonomiske veksten med 4,1 prosentpoeng.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.