Evergrande har i flere år vært verdens mest forgjeldede eiendomsselskap. Selskapet startet en halsbrekkende ekspansjon i kjølvannet av finanskrisen i 2008 og igangsatte byggeprosjekter i nesten alle kinesiske byer – godt støttet av lånefinansiert ekspansjon.

Det er ikke første gang det er krise hos det børsnoterte eiendomsselskapet. Investorer, kreditorer og analytikere har mange ganger vært kritiske til forretningsmodellen hvor selskapet tilsynelatende har vært immun mot markedsuro og innstramninger.

Aksjekursen har falt med over 40 prosent på to uker. Siden i fjor sommer er børsverdien barbert med 78 prosent. Kursfallet fortsatte da handelen startet ved Hongkong-børsen fredag morgen med et kursfall på 9,5 prosent.

– Rett og slett ikke nok penger

For ti år siden hadde selskapet gjeld og forpliktelser på like over 100 milliarder yuan. Ved utgangen av 2020 nærmet gjelden seg 2000 milliarder yuan (2700 mrd kroner), ifølge Bloomberg og Financial Times. Selskapet har oppgitt et mindre beløp i regnskapene.

Evergrande fikk beskjed om å redusere gjelden av kinesiske myndigheter innen utgangen av første halvår. I begynnelsen av juli mente de at de hadde kvittet oppfylt kravene. Det viste seg at de utstedt gjeldsbrev, såkalte IOU («I owe you»), til kreditorer på 280 milliarder kroner.

– Det er rett og slett ikke nok penger til at Evergrande kan oppfylle de kommende forpliktelsene, hvis de ikke refinansierer eller skaper nok kontanter til at de klarer å fylle dette hullet, sier analytiker Luther Chai hos CreditSights til Financial Times.

S&P Global Ratings nedgraderte gjelden denne uken. Flere storbanker, blant annet HSBC, gir ikke boliglån til kunder ved et større byggeprosjekt i Hongkong.

– Samlet er dette en indikasjon å at presset virkelig bygger seg opp mot selskapet. Sannsynligheten for at de går tom for penger de neste månedene øker, sier konsernsjef Michel Lowy hos investeringsselskapet SC Lowy til næringslivsavisen.

Nervøse kreditorer

Grunnlegger Hui Ka Yan, som i en periode var Kinas rikeste, har sett privatformuen falle med over 20 milliarder dollar. Han har også et unikt kontaktnett inn i kommunistpartiet og finansinstitusjoner i Hongkong.

Tidligere i juli hadde han et videomøte med nervøse representanter for banker og finansinstitusjoner da aksjekursen stupte. Selskapets obligasjonslån med forfall i 2025 omsettes til under halvparten av pålydende.

«Det er bare å overse overskriftene, ryktene, short-selgerne og støyen», var beskjeden fra toppsjefen, sier en kilde til Bloomberg.

– Det er ganske klart at situasjonen virkelig har skutt fart. Den kinesiske regjeringen kan handle raskt hvis de bestemmer seg for å få kontroll på dette. Finanssystem- og samfunnsrisikoen er virkelig høy, sier porteføljeforvalter Jennifer James hos Janus Henderson Investors til nyhetsbyrået.

Too big to fail?

Evergrande har tilhørt kategorien «too big to fail» – selskaper som er så store eller viktige at ringvirkningene av konkurser i slike selskaper vil føre til alvorlige konsekvenser for finanssektoren. Selskapet har byggeprosjekter i 225 byer.

Foruten eiendomsprosjekter har Evergrande investert i teknologiselskaper, forsikring, finans og skal lansere elektriske biler.

Kinesiske myndigheter har vært villig til å slå hardt ned på konglomerater som enten er blitt for mektige eller utgjør en trussel for den kinesiske økonomien. Alibaba, Anbang og HNA Group er blitt vingeklippet de siste årene.

– De ønsker å sende en beskjed om at ingen er for store til å kollapse. Det er åpenbart at det er en prioritet å redusere den finansielle systemrisikoen, sier analytiker David Loevinger hos TCW Group til Bloomberg.

Guo Shuqing, som er styreformann for China Banking and Insurance Regulatory Commission, advarte i fjor om at den kinesiske eiendomssektoren utgjør den største risikoen for stabiliteten i finanssystemet og karakteriserte bransjen som «et grått neshorn».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.