Eiendomsselskapet China Evergrande hadde en gjeld på 1160 milliarder kroner (835 milliarder yuan) da de la frem det siste kvartalsregnskapet. Dette er høyest av noe privat kinesisk selskap. Nesten 50 milliarder kroner har forfall de neste par månedene.

Spekulativ eiendomsaksje

Nesten en femtedel av de fritt omsettelige aksjene er blitt lånt ut av aksjonærer til investorer og spekulanter som har vært sterke i troen på at aksjekursen skal falle de siste ukene.

Det har vært nesten en dobling av interessen på å «shorte» aksjekursen for å ta en gevinst hvis den faller siden midten av september. Dette er i hovedsak hedgefond.

– Dette er ikke en enkel aksje å shorte. Det er for tidlig å si at de som forsøker dette vil tape kampen. Likviditet er fortsatt et betydelig problem for Evergrande og de har fortsatt ikke klart å løse gjeldsoppbyggingen etter så mange år, sier analysesjef Castor Pang hos Core Pacific-Yamaichi International til Bloomberg.

Risikoen har økt da det er blitt dyrere å låne Evergrande-aksjer for dem som tror på kursfall. Aksjekursen på eiendomsselskapet, som har en børsverdi på 315 milliarder kroner (264 milliarder Hongkong-dollar), har steget med nesten 50 prosent på to uker.

– Hvis noen tror at dette er et selskap som er for stort til å gå konkurs, så var dette en kjøpsmulighet, sier investeringsdirektør Soo Cheon Lee hos SC Lowy til Financial Times.

Evergrande har vært en av de mest spekulative aksjene i Asia i flere år. I 2016 shortet spekulanter aksjen – sterke i troen om at aksjekursen skulle falle, og at de kunne få en kjapp gevinst. Det slo ikke til. Aksjekursen ble seksdoblet fra 2016 til 2017.

Kinesiske eiendomsselskaper mer enn doblet utstedelsen av «junk bonds» til 430 milliarder kroner i 2019 sammenlignet med 2018. Dette er høyrisiko obligasjonslån med ofte høy rente.

Innflytelsesrik grunnlegger

Evergrandes grunnlegger Hui Ka-yan er en av Kinas rikeste med en formue på over 30 milliarder dollar. 62-åringen har brukt all sin innflytelse i kommunistpartiet, forretningspartnere og milliardærvenner for å få på plass en løsning.

Han har argumentert for at hvis selskapet skulle kollapse ville dette ha store samfunnsøkonomiske konsekvenser for Kina. I forrige uke inngikk inngått han en avtale med en kreditorgrupper som frasier seg retten til å tvinge gjennom tilbakebetaling av 110 milliarder kroner.

– De har unngått en umiddelbar likviditetskrise, men problemet med den høye gjelden består fortsatt, sier makrostrateg Chang Wei Liang hos DBS Bank til Bloomberg.

Den australske storbanken ANZ skriver i en rapport at Evergrandes problemer er et eksempel på risikoen det kinesiske eiendomsmarkedet står foran.

«Vi kan ikke utelukke at flere eiendomsselskaper får utfordringer når de forsøker å redusere gjelden. Nye reguleringer gjør det vanskeligere for eiendomsselskaper å fornye lånene. Dette vil utløse økt etterspørsel etter kontanter og en mer dempet investeringsaktivitet», skriver ANZ.

Dumpet boligprisene

Evergrande har dumpet prisene på nye boliger med inntil 30 prosent de siste ukene for å lokke til seg kjøpere. Selskapet har over 870 eiendomsprosjektene i nesten 300 byer over hele Kina. Ikke engang under finanskrisen for 12 år siden ble det gitt en så stor rabatt.

Kinesiske forbrukere er fortsatt forsiktige med privatøkonomien etter koronapandemien. Myndighetene ønsker å unngå en overoppheting med lånefinansierte eiendomskjøp.

Salgsfremstøtet har gitt resultater for Evergrande. Ifølge en ny børsmelding har eiendomsselskapet inngått kontrakter på 193 milliarder kroner (142 milliarder yuan) de siste fem ukene.

Målet er å passere en kontraktsverdi på 270 milliarder kroner for september og oktober. Salgsbudsjettet for hele året ligger på 1100 milliarder kroner i salg av nye boliger.

Aksjekursen har falt med over to prosent ved Hongkong-børsen fredag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.