Børsverdien på China Evergrande har falt med over 60 prosent på ett år. Selskapet startet en halsbrekkende ekspansjon under finanskrisen for 12–13 år siden prosjekter i nesten alle kinesiske byer. For ett år siden hadde selskapet en gjeld på over 1100 milliarder kroner.

Alvorlige ringvirkninger

Det er blitt langt vanskeligere for kinesiske eiendomsselskaper å få finansiering til prosjektene via banker eller det kinesiske kapitalmarkedet.

Kinesiske myndigheter ga selskapet en frist til i sommer med å redusere gjelden de har til kreditorer i balansen. Offisielt er gjelden på under 800 milliarder kroner. Samtidig har selskapet utstedt gjeldsbrev, såkalte IOU («I owe you»), til kreditorer på 280 milliarder kroner.

– Evergrandes utestående gjeldsbrev er enorme. Dette har tilsynelatende blitt en viktig finansieringskanal, sier partner Dong Ma hos BG Capital i Beijing til Bloomberg.

Den utestående kortsiktige gjelden til Evergrande er i en egen klasse i Kina og langt høyere enn andre eiendomsselskaper. Evergrande lover kreditorer en høy rente på utestående forpliktelser mot at de kan få foreta oppgjør flere måneder frem i tid – ofte en rente på 20 prosent.

Fly forbannet Tesla-eier «stjal» showet – her er høydepunktene fra bilutstillingen i Shanghai
Kinas største eiendomsselskap satser nå stort på elbiler, og viser fram ni modeller på bilutstillingen i Shanghai. Tom Mackenzie oppsummerer høydepunktene, blant annet en fly forbannet Tesla-eier.
02:23
Publisert:

Den kinesiske sentralbanken er bekymret og har bedt enkelte eiendomsselskaper om å innrapportere omfanget av disse forpliktelsene.

– Hvis Evergrande har alvorlige betalingsproblemer kan dette føre til alvorlige konsekvenser for hele betalingskjeden. Likviditeten til mange småleverandører kan bli rammet, sier analysesjef Yan Yuejin hos E-house China Research til Bloomberg.

Negative utsikter

Det er ikke første gang gjeldsproblemene til Evergrande skaper bekymring. Det er en uoversiktlig situasjon.

– Problemet er at det er mye røyk rundt så det er vanskelig å vite hvor mye det brenner, sa analytiker Nigel Stevenson hos GMT Research til Financial Times nylig.

Internasjonale kredittvurderingsselskaper er bekymret til tross for at gjelden er redusert i balansen. Fitch Ratings nedgraderte nylig Evergrande og datterselskapene til «negative utsikter».

«Dette gjenspeiler Evergrandes svekkede tilgang til gjeldsmarkedet», skriver kredittvurderingsselskapet.

Fitch påpeker at Evergrande ikke har utstedt nye obligasjonslån i utlandet i år og at renten på obligasjonslån med forfall i 2025 har en tente på 19 prosent.

Fitch mener at Evergrande er blitt svært avhengig av alternativ finansiering. De tror det er mulig å gjennomføre gjeldsreduksjonsplanen.

Kraftig kursfall

På onsdag falt aksjekursen med over 4,5 prosent ved Hongkong-børsen. Børsverdien er på 130 milliarder Hongkong-dollar (146 milliarder kroner). Siden juli i fjor har børsverdien blitt redusert med over 170 milliarder kroner.

«Selv om Evergrande har redusert gjelden for å forbedre den finansielle stabiliteten har selskapet fortsatt betydelig gjeld og forpliktelser som har forfall de neste 12 til 18 månedene», skriver Moody’s, som vurderer flere nedgraderingen av Evergrande og datterselskaper.

Selskapet har satt en rekke prosjekter på vent i mellomstore byer. Det sitter også på usolgte leiligheter og boliger.

Kreditorer og investorer med is i magen har tjent svært gode penger på selskapet. Til tross for utfordringer har det aldri havnet i mislighold siden etableringen i 1996. Evergrande har i flere perioder vært det selskapet som har vært mest shortet av investorer i Kina og Hongkong.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.