Opprørspoliti og sikkerhetsvakter ble i forrige uke satt inn utenfor skyskraperen Zhuoyue Houhai Center, hvor China Evergrande holder til i 20 etasjer. Med bannere og høye rop forlangte demonstrantene å få tilbakebetalt innskudd.

Eiendomsselskapet skal ha solgt, men ikke ferdigstilt, rundt 1,5 millioner boliger – i hovedsak leiligheter. Underleverandører har ventet i flere måneder på oppgjør.

Kinas Lehman Brothers

Ifølge den kinesiske næringslivsavisen Caixin har selskapet gjeld på 1996 milliarder yuan (2690 milliarder kroner). I tillegg kommer forpliktelser som ikke kommer frem i balansen.

De har over 800 eiendomsprosjekter under bygging i kinesiske storbyer. Ved over halvparten av disse har aktiviteten stanset opp på grunn av likviditetskrisen.

«En konkurs kan utløse en finanstsunami, eller som enkelte analytikere karakteriserer det: Kinas Lehman Brothers», skriver Caixin, som er kjent for å drive undersøkende og kritisk journalistikk.

Den 15. september 2008 gikk investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. Dette markerte starten på finanskrisen i USA. Det ble utløst av pill råtne boliglån som var pakket inn i kompliserte finansielle produkter. Disse ble solgt videre til investorer og investeringsbanker.

– Det kinesiske finanssystemet er veldig komplekst. Når du ser denne typen hendelser innser du hvilken innvirkning det kan ha på hele samfunnet. Hvis Evergrande skulle forsvinne i morgen vil det utløse en systemhendelse i samfunnet, sier investeringsdirektør Jennifer James hos Janus Henderson Investors til New York Times.

Ansatte bedt om å investere

China Evergrande har utviklet tilsvarende høyrisiko spareprodukter. Flere titusen av selskapets egne ansatte er blitt tvunget til å plassere bonuser og deler av lønnen hos selskapet Evergrande Wealth.

Liu Yunting, som er konsulent for Evergrande Wealth, sa i et intervju med Anhui Online Broadcasting Corporation nylig at 70 til 80 prosent av ansatte ble bedt om å investere i spareprodukter.

– Ledelsen sa dette var en del av finansieringen. Det ville gjøre det mulig for Evergrande å betale leverandører. Fordi ansatte måtte innfri en kvote ba vi familie og venner om å plassere penger, sa Liu i intervjuet.

Liu investerte nesten 700.000 kroner. Hans egne foreldre og svigerforeldre investerte rundt 1,8 millioner kroner. I løpet av helgen ble intervjuet fjernet fra Anhui Online.

Evergrande-ansatte Jin Cheng sier til New York Times at han ble bedt av sjefen om å investere tilsvarende 540.000 kroner i spareprodukter i Evergrande.

Evergrande har i løpet av helgen forsøkt å komme til enighet med enkelte av disse investorene om å få oppgjør i leiligheter som er under oppføring.

– For investorer er ikke leiligheter like likvide som kontanter, men de har fortsatt en verdi. Det er kanskje ikke de beste utfallet, men heller ikke det verste sier direktør Shen Meng i den kinesiske investeringsbanken Chanson & Co. til den kinesiske avisen Global Times.

En nedadgående spiral

China Evergrande påsto gjennom hele sommeren at de hadde kontroll med situasjonen og at de hadde redusert gjelden. I realiteten hadde de flyttet forpliktelsene rundt på regnskapsbalansen. Nå innrømmer selskapet at likviditetssituasjonen er «svært vanskelig».

Eiendomsselskapets aksjekurs, som er notert ved Hongkong-børsen, er halvert på en måned og har falt med 87 prosent siden i fjor høst. Aksjekursen falt med 18,7 prosent mandag.

Dette er en skjebneuke. Evergrande har forfall på avdrag og renter på et banklån på mandag. På torsdag er det forfall på et obligasjonslån.

Det kinesiske eiendomsdepartementet (Ministry of Housing and Urban-Rural Development) har gitt beskjed til lokale banker om at Evergrande ikke vil oppfylle forpliktelsene på banklånet, ifølge Bloomberg og Wall Street Journal.

– Etter hvert som risikoen for konkurs øker endres adferden til salgsagenter, boligkjøpere, leverandører og andre interessenter på en måte som undergraver inntektene og øker utgiftene. Idet den prosessen starter kan de raskt havne i en nedadgående spiral med mindre myndighetene kommer inn som en garantist, sier Michael Pettis, som er professor i finans ved Peking University, til The Guardian.

Den kinesiske sentralbanken tilførte finansmarkedet over 120 milliarder kroner i frisk likviditet på fredag for å unngå panikk. Det kinesiske finansmarkedet holder stengt på mandag og tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.