China Evergrande ble suspendert fra handel ved Hongkong-børsen i begynnelsen av oktober. Dette skjedde etter det havnet i mislighold på to obligasjonslån. I kulissene jobbes det med å forsøke å finne en løsning på gjeld og forpliktelser på over 2700 milliarder kroner.

– Ingen vei tilbake

Varsellampene har blinket lenge for den kinesiske eiendomssektoren. De har bygget enorme boligkomplekser og for småinvestorer har disse blitt sett på som en sikker investering. Eiendomsprisene har økt jevnt ble tillatt for kinesere å eie egen bolig på midten av 1990-tallet.

Kinesiske småsparere har begrensede investeringsmuligheter. De kan ikke investere i utlandet, det er lav rente og investeringer i aksjer har gitt langt lavere avkastning de siste ti årene enn i USA, Japan eller europeiske aksjemarkeder.

Kinesiske eiendomsselskaper har over 5000 milliarder dollar i gjeld, ifølge den japanske finansinstitusjonen Nomura. Dette er en dobling sammenlignet med i 2016. Gjelden er høyere enn den årlige verdiskapingen i Japan, som er verdens tredje største økonomi.

– Det er ingen vei tilbake til den tidligere vekstmodellen for det kinesiske eiendomsmarkedet, sier seniorforsker Houze Song ved Paulson Institute i Chicago til Wall Street Journal.

Tenketanken, som spesialiserer seg på forholdet mellom USA og Kina, ble etablert av Henry M. Paulson – tidligere toppsjef for Goldman Sachs og tidligere finansminister i USA under finanskrisen.

Sentralbank frykter kollaps

I august i fjor advarte kinesiske myndigheter eiendomsselskapene om tre «røde streker» som de ikke kunne krysse. Målet var å begrense gjeldsoppbyggingen og definere hvor mye gjeld og forpliktelser selskapene kunne ha og kontantstrøm ved prosjektene.

Ifølge analyser fra Beike Research, som Financial Times viser til, har 14 av de 30 største kinesiske eiendomsutviklerne, målt i eiendomsalg, beveget seg over de «røde strekene». China Evergrande er nest størst av eiendomsselskapene målt i omsetning. De er godt over strekene.

Internasjonale finansinstitusjoner, kredittvurderingsselskaper og tenketanker har kommet med advarsler om konsekvensene hvis Evergrande kollapser. Den australske sentralbanken advarer i den nye månedsrapporten «Financial Stability Review» for oktober

«Myndighetene nekter å støtte Evergrande direkte. Dette samsvarer med et ønske om å redusere implisitte garantier og eiendomssektorens betydning på økonomien», skriver Reserve Bank of Australia.

Sentralbanken peker på at Evergrande har solgt eiendommer med store rabatter, forsinket betalinger til leverandører og gjort byttehandler med kreditorer.

«Dette virker utilstrekkelig. Det ventes at Evergrande vil kollapse uten offentlig støtte», skriver RBA.

–Ingen interesse å redde ham

Xu Jiayin (også kjent som Hui Ka Yan) etablerte China Evergrande i 1996. For fire år siden var han Kinas rikeste med en formue på 44 milliarder dollar. Han knivet med Alibaba-grunnlegger om å være landets rikeste.

Ma har forsvunnet helt etter at president Xi Jinping begynte å gå etter konglomeratene i fjor høst.

Evergrande-grunnleggeren forsøker å redde Evergrande – og seg selv.

– Det er ingen interesse i å redde ham. I den situasjonen han befinner seg i nå tror jeg ikke at noen politiske forbindelser vil komme ham til unnsetning, sier Kina-ekspert og forfatter Desmond Shum til Bloomberg.

Shum beskriver i den nye boken «Red Roulette: An Insider's Story of Wealth, Power, Corruption» hvordan han og hans kone opparbeidet seg en milliardformue fra eiendomssektoren takket være forbindelser til tidligere statsminister Wen Jiabao og kommunistpartiet. Hans kone forsvant sporløst i 2017.

–En stor redningsoperasjon vil sende feil budskap samtidig som at Xi forsøker å tøyle milliardærene og redusere ulikhetene. Det skaper en moralsk risiko, øker risikoen for nye gjeldsfester – og kanskje viktigst av alt; det undergraver presidentens forsøk på å fremme velles velstand for alle. En redningsoperasjon vil bli sett på som å hjelpe de rike, sier direktør Donald Low hos Emerging Market Studies ved Hongkong University of Science and Technology til Bloomberg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.