Kinesisk politi og private sikkerhetsvakter er mobilisert ved China Evergrandes hovedkontor i Shenzhen i Sør-Kina og ved andre kontorer. Dette kom etter at store folkemengder samlet seg for å protestere mot selskapet på mandag.

«Gi oss pengene våre tilbake», ropte demonstrantene høyt, ifølge flere videoklipp som ble delt på sosiale medier i Kina, for senere å bli fjernet av den kinesiske sensuren.

Frykter konkurs

Aksjekursen falt med 6,9 prosent i løpet av mandag og nye 11 prosent tirsdag formiddag. Selskapet advarer i en ny børsmelding om «betydelig fall i eiendomssalget» i september.

Handelen i selskapets obligasjonslån med forfall i 2023 ble midlertidig stanset ved Shanghai-børsen etter at det falt med over 30 prosent på mandag. Selskapet har gjeld og forpliktelser på over 2750 milliarder kroner.

– Hvor store beløp har et så stort selskap svindlet fra vanlige folk, spurte en kvinne blant demonstrantene, ifølge den kinesiske næringslivsavisen Caixin.

Representanter fra Evergrande har forsøkt å berolige småinvestorer som har satset sparepenger i eiendomsprosjekter og ulike former for investeringer, om at de ikke vil tape penger. Tiltroen til selskapet er syltynn.

Det ble lagt frem et forslag på mandag til privatinvestorer om tilbakebetaling over to år. Dette ble avvist av en gruppe demonstranter som var samlet utenfor hovedkontoret på mandag.

– De gir ingen garantier og jeg er bekymret for at selskapet vil være konkurs ved slutten av året, sa en demonstrant med etternavnet Wang til Reuters.

Dette avviser selskapet.

«Spekulasjonene om en konkurs er fullstendig usanne. Selskapet står overfor enestående utfordringer, men vil gjøre alt som er mulig for å fortsette arbeidet og ivareta de legitime rettighetene og interessene», sier China Evergrande i en uttalelse.

Gjeldsavhengig vekstmodell

I 2019 utgjorde omsetningen i den kinesiske eiendomssektoren over 16.000 milliarder yuan (2500 milliarder dollar) – tilsvarende nesten en femtedel av landets verdiskaping, målt i bruttonasjonalprodukt, på over 14.000 milliarder dollar.

Gjeldsoppbyggingen i Kina siden 2008 har lenge vært en bekymring.

– Evergrandes forretningsmodell gjenspeiler Kinas svært gjeldsavhengige vekstmodell. I en vanlig markedsøkonomi ville Evergrande ha gått konkurs for lenge siden, sier direktør Jean-François Dufour hos analyseselskapet DCA Chine-Analyse til nyhetsbyrået France 24.

Når konkursrykter må avvises er du i trøbbel dnPlus

China Evergrande har store internasjonale investorer på eiersiden, blant annet Allianz, Ashmore og BlackRock.

– Et mislighold vil sannsynligvis spre seg til de globale markedene. Mange investorer har tradisjonelt ventet støtte fra kinesiske myndigheter i denne typen tilfeller, sier Dufour.

Evergrande eier også fotballklubben med samme navn, elbilselskap, fornøyelsesparker, hoteller og andre satsinger. Dette har vært bevisst, ifølge Kina-observatøren.

– Regelen var at så lenge det var bevegelser og det virket som at et selskap gikk fremover med mange prosjekter på trappene, ville bankene stille opp med kreditt med en forståelse av at styrken i den kinesiske økonomiske veksten alltid ville sørge for overskudd, sier Dufour.

Systemrisiko for Kina

Etter nok en dag med kraftig kursfall for China Evergrande på mandag, ble det satt en ny bunnotering på 3,03 Hongkong-dollar tirsdag formiddag ved Hongkong-børsen.

Den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgan kuttet på mandag det tidligere kursmålet fra 7,20 Hongkong-dollar til 2,80 Hongkong-dollar – tilsvarende 61 prosent. I fjor høst var kursen på over 20 Hongkong-dollar.

Nedgraderingen kom få dager etter kredittvurderingsselskapet Fitch kom med nok en nedgradering – fra CCC+ til CC, noe som er en indikasjon på «sannsynlig misligholdt». Også Moody’s har kommet med nedgraderinger den siste uken.

I en rapport fra Capital Economics skriver analyseselskapets sjeføkonom for Asia at en kollaps hos Evergrande kan bli den største testen det kinesiske finanssystemet har stått overfor på mange år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.