Deler av innbyggerne i de kinesiske millionbyene Shenzhen, Shenyang, Shijiazhuang og Chengdu er underlagt nye koronarestriksjoner denne uken. Verdens helseorganisasjon (WHO) og den kinesiske tenketanken Anbound Research Center mener strategien ikke er bærekraftig.

«Å forhindre risikoen for en full økonomisk stans bør være den mest prioriterte oppgaven», skriver tenketanken i en rapport med tittelen «Det er på tide for Kina å justere sine retningslinjer for viruskontroll og forebygging».

Rapporten fikk ligge åpent på nettstedet i et knapt døgn før den ble fjernet på mandag.

Kollaps i eiendom

Country Garden, som er Kinas største eiendomsselskap med prosjekter i over 300 byer og kommuner, la frem halvårsrapporten tirsdag. Resultatet falt med 95,7 prosent sammenlignet med i fjor.

«Eiendomssektoren står foran utallige utfordringer, blant annet svekkede forventninger, svak etterspørsel og fall i eiendomsprisene», skriver eiendomsselskapet i halvårsrapporten.

Krise i Kinas eiendomsmarked: – Villige til å la store utviklere gå konkurs
«Kina har bevist at de er villige til å la noen av landets større eiendomsutviklere gå konkurs». Den kinesiske regjeringen er under press for å redusere den økonomiske faren som krisen i eiendomsmarkedet nå utgjør. Bloombergs Rebecca Choong Wilkins forklarer.
01:45
Publisert:

Selskapets hovedaksjonær, Yang Huiyan, har sett sin egen privatformue falle med over 110 milliarder kroner på ett år.

«Alt dette gir et økt press på alle aktører i eiendomsmarkedet, som raskt har havnet i en alvorlig depresjon. Den vanskelige situasjonen for næringslivet hvor kun den sterkeste overlever gjør at det stilles enda høyere krav til selskapers konkurransekraft», skriver Country Garden.

Selskapet forsøker å være optimistisk.

«Kinas økonomi har vist seg å være motstandsdyktig. Urbaniseringen har fortsatt en lang vei foran seg. Ønsket om et godt liv vil alltid være kjært i folks hjerter», skriver eiendomsselskapet.

Aksjekursen har falt med 75 prosent på ett år.

«Eiendomsbransjen vil fortsatt eksistere. Vi vil holde ut og forblir håpefulle tross motgang. Country Garden holder føttene på bakken mens vi jobber hardt gjennom en vanskelig vinter og venter på at våren skal komme», skriver eiendomsselskapet i hva som til et kinesisk selskap å være er en svært direkte og sjelden ærlig resultatrapport.

«Nedstengninger til evig tid»

Internasjonale finansinstitusjoner har kuttet vekstprognosene for den kinesiske økonomien på nytt i løpet av august.

Den australske finansinstitusjonen ANZ er sist ut onsdag.

– Med mindre økonomien gjenopplives kraftig i september, vil bnp-veksten sannsynligvis falle til under tre prosent i tredje kvartal. Myndighetene er tilbøyelig til å stramme inn nullsmittestrategien i forkant av kommunistpartiets kongress fra 16. oktober. Den innenlandske økonomiske aktiviteten vil bli forstyrret, skriver sjeføkonom for Kina, Raymond Yeung.

DNB har kuttet de økonomiske prognosene for Kina med to prosentpoeng – til en ventet vekst på 2,5 prosent for 2022. Dette er lavere enn konsensus, som ligger på rundt tre prosent.

«Selv om Kina har gjenåpnet fra omikronnedstengingene er utsiktene langt fra lyse. Kina ser ut til å være plaget av hva som synes å være en lang og uklar vei mot en exit fra nullsmittestrategien. Potensialet for «nedstengninger til evig tid» legger økt press på et boligmarked som allerede sliter», skriver Kelly K. Chen i rapporten.

Onsdag morgen ble de offisielle aktivitetsrapportene (pmi) fra Kina for august lagt frem. Pmi-rapporten for industrien, hvor det er en overvekt av store statskontrollerte selskaper, endte på 49,4 prosent. For juli kom denne inn på 49.

– De offisielle pmi-rapportene viser en ytterligere nedgang i økonomisk momentum denne måneden ettersom gjenåpningstakten avtok og eiendomskrisen ble dypere. Vi fortsetter å mene at økonomien vil slite med å gjøre store fremskritt de neste månedene, sier seniorøkonom for Kina, Julian Evans-Pritchard, hos Capital Economics i en kommentar.

En indeks over 50 indikerer at innkjøpssjefene venter økt aktivitet. Augustmålingen var som ventet. Pmi-indeksen for tjenesteytende sektor endte på 52,6 og var på 53,5 i juli. Samleindeksen kom inn på 51,7, mot 52,5 i juli. Konsensus lå på 52,3.

Varsellampene blinker

Teknologiselskaper i Sør-Korea, Taiwan og Japan er tett integrert i den kinesiske forsyningskjeden. Handelsstatistikker fra disse landene gir en pekepinn på hvordan aktiviteten er i Kina – verdens nest største økonomi. Varsellampene blinker for de teknologiavhengige økonomiene.

Foreløpige sørkoreanske eksportstatistikker for august viser en nedgang i eksporten til Kina på over 11 prosent. Salget av halvledere, dataminne og komponenter fra Sør-Korea falt med 22,7 prosent i juli, ifølge statistikker som kom onsdag. Varelagrene har økt kraftig.

Taiwans eksport til Kina og Hongkong, som utgjør over 40 prosent av handelen, falt med 22,6 prosent i juli. Offisielle kinesiske statistikker viser en nedgang i importen fra Japan, målt i dollar, på 9,2 prosent i juli. Eksporten fra Sørøst-Asia til Kina, som er mer råvarebasert, er stabil. Indonesia, som eksporterer store mengder palmeolje og kull, opplever en vekst.

– Kinas økonomiske nedgang er stadig mer etterspørselsdrevet. Vi tror at en ytterligere nedgang i inflasjonsforventningene vil øke risikoen for at Kina går inn i en deflasjonsspiral, skriver sjeføkonom Richard Yetsenga hos ANZ i et notat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.