Kinesiske myndigheter har siden 2013 oppfordret lokale selskaper om å investere internasjonalt. Flere hundre milliarder dollar er investert i vestlige land – alt fra industrioppkjøp til eiendom og underholdning. Nå er det full stopp i enkelte bransjer.

Irrasjonelle investeringer

I første halvår investerte kinesiske selskaper 48,2 milliarder dollar i utlandet, ifølge offisielle statistikker. Dette er 45,8 prosent lavere enn i samme halvår i 2016.

Kinesiske eiendomsselskaper, som har plukket opp hoteller og næringseiendom i USA, Australia og Europa, har fått beskjed om å holde seg i Kina inntil videre. Kinesiske eiendomsinvesteringer i utlandet falt med 82,1 prosent, ifølge det kinesiske handelsdepartementet.

– Handelsdepartementet og andre etater har begrenset irrasjonelle investeringer, avtaler og oppkjøp i utlandet siden slutten av 2016, sa pressetalsmann Gao Feng på en pressekonferanse på torsdag i Beijing.

Disse begrensningene ble først bekreftet i vår etter at flere av Kinas største selskaper ikke fikk utførselstillatelse for å kunne gjennomføre avtalte oppkjøp som ble foretatt i fjor.

Sentralbanken har sagt de har fått kontroll med ulovlige pengeoverføringer fra Kina til utlandet fra blant annet privatpersoner.

– Internasjonale investeringer falt også på grunn av det den kinesiske økonomien viser bedring, sa Gao.

Ingen tro på reformer

Vekststatistikkene for andre kvartal kommer på mandag. Kommunistledelsens mål er en stabil og bærekraftig vekst på rundt 6,5 prosent. De siste ni kvartalene har den havnet på mellom 6,7 og syv prosent. Det ventes tilsvarende for siste kvartal.

Nordea har gjennomført en studiereise i Kina i juli og de bekrefter at den kinesiske økonomien har styrket seg fra siste del av 2016 og inn i første halvdel av 2017. Nordea-teamet møtte representanter fra blant annet IMF, Moody’s og en kinesisk bank.

De har liten tro på større, snarlige reformer i den kinesiske økonomien.

«Ingen forventer at Kina skal presse gjennom en økonomisk liberalisering de kommende årene. Det siste tiåret har det skjedd veldig lite og Kina har forflyttet seg bakover med enkelte ting. Den nåværende ledelsen ønsker å holde økonomien under kontroll og har tatt svært forsiktige skritt med strukturreformer», skriver Tuuli Koivu og Anders Svendsen hos Nordea.

Skeptisk til fortsatt importvekst

Handelstallene for juni viser at den kinesiske eksporten økte med 15,5 prosent sammenlignet med i fjor og importen med 17,3 prosent – i målt i kinesiske yuan.

«Eksporten vil fortsatt gjøre det bra fremover gitt de relativt positive utsiktene for Kinas viktigste handelspartnere. Vi er skeptiske til om den nåværende importveksten kan opprettholdes gitt nye signaler om en innstramning i den innenlandske økonomien», skriver Capital Economics i en oppdatering.(Vilkår)

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: