Situasjonen er uoversiktlig for flere av Kinas største eiendomsutviklere. China Evergrande, som var verdens mest verdifulle børsnoterte eiendomsselskap i 2017, er suspendert fra Hongkong-børsen inntil videre. Aksjekursen har falt med over 90 prosent.

Alvorlige bekymringer

Fristen for å legge frem reviderte regnskaper for 2021 er neste uke for børsnoterte kinesiske selskaper. Evergrande, som har gjeld og forpliktelser på rundt 2700 milliarder kroner, bekrefter at de ikke klarer denne fristen og skylder på «drastiske endringer» i 2021.

Eiendomsselskapet Ronshine er siste selskap som har kommet med en advarsel. De skylder på koronapandemien og at revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) har sluttet. Konkurrentene Aoyuan, Shanghai Shimao og Hopson har også byttet revisor de siste par månedene.

«Når eiendomsutviklere bytter revisor før de legger frem årsresultatene reiser det vanligvis et rødt flagg rundt mulige revisjonsproblemer. Det bør gi alvorlige markedsbekymringer og stille spørsmål rundt den finansielle informasjonen til selskapene», skriver finansinstitusjonen Nomura i en rapport.

De kinesiske eiendomsselskapene har kommet med enkelte hint om hvordan utviklingen har vært siden nyttår. Evergrande har bekreftet at salget falt med over 90 prosent i årets to første måneder. Hos konkurrenten Shimao har nye eiendomssalget falt med over 60 prosent siden begynnelsen av året.

DNs finansredaktør: – Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

Pilene peker nedover til tross for at myndighetene har sagt de ønsker stabilitet og villig til å støtte opp med likviditet. Kundene uteblir.

Skjult gjeld

Situasjonen er svært uoversiktlig. Evergrande bekrefter tidligere denne uken at bankforbindelsen hadde tatt beslag i 13,4 milliarder yuan (18,2 milliarder kroner) i innskudd som kunder hadde betalt som depositum på boliger som et datterselskap hadde solgt.

Selskapet er inne i en omstruktureringsprosess og har satt opp flere komiteer og arbeidsgrupper med representanter fra blant annet provinsmyndighetene i Guangdong, hvor hovedkontoret ligger.

– Med bred støtte fra de fleste kreditorene har vi som mål å legge frem et foreløpig omstruktureringsforslag innen utgangen av juli, sa Chen Yong, som er medlem av omstruktureringskomiteen under en telefonkonferanse med investorer denne uken – etter at alle Evergrande-selskapene ble suspendert fra Hongkong-børsen.

Det skal ha blitt avdekket omfattende skjult gjeld og forpliktelser hos Evergrande – og andre eiendomsselskaper i Kina. Reuters antyder at gjeld og forpliktelser er på 400 milliarder dollar – nesten 1000 milliarder kroner mer enn tidligere oppgitt.

«Investorer er ikke blitt noe klokere om hvor store verdier, om noen i det hele tatt, selskapet har. Like bekymringsfullt er det at andre viktige eiendomsutviklere kan ha tilsvarende problemer – om ikke like store. Gjeldsproblemene i den kinesiske eiendomssektoren er langt fra over», skriver næringslivsavisen Wall Street Journal.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.