Det har ikke manglet på advarsler om den kinesiske eiendomssektoren. Etter frislippet under finanskrisen i 2008 har eiendomsprisene stort sett pekt en vei: Opp. Rundt 80 prosent av kinesernes privatformue er plassert i eiendom, ifølge Renmin University.

– Som en luftspeiling i ørkenen

Professor Xiang Songzuo ved det kinesiske eliteuniversitet er en av mange som slår alarm. Han karakteriserer eiendomssektoren som et av de alvorlige «grå neshornene» som truer den kinesiske økonomien i 2019. Dette er et uttrykk på hendelser som kan skape kaos.

Totalt eier kinesere eiendom til over 65.000 milliarder dollar (560.000 milliarder kroner). Dette er nesten dobbelt så mye som størrelsen på G7-økonomiene, hvor USA, Japan og fem europeiske land inngår.

– Det kinesiske folk har lekt med høy belåning, gjeld og finans. Til slutt har de skapt en luftspeiling i ørkenen som snart vil kollapse helt, sa professor Xiang i en tale i Kina nylig.

Han, som er tidligere sjeføkonom for storbanken Chinese Agricultural Bank, advarte om at en kollaps i eiendomsmarkedet vil ha svært alvorlige følger for privatøkonomien til kinesere – og den brede økonomien.

– Kollapsen vil bli et perfekt «Minsky-øyeblikk», sa han.

Dette er en situasjon hvor forventningene om ytterligere prisstigning sprekker og prisene faller – oppkalt etter den amerikanske økonomen Hyman Minsky.

Pant i ubebodde boliger

Ifølge en rapport fra Southwestern University of Finance and Economics står det over 65 millioner tomme leiligheter og boliger i kinesiske byer. Dette utgjør 21,4 prosent av alle ferdigstilte boliger.

Den største økningen har vært i provinsbyer («tier 3»), hvor det har vært mye spekulasjon, ifølge professor Gan Li, som har foretatt en stresstestanalyse av hva som vil skje hvis eiendomsprisene faller med fem prosent.

Risikoen er hva som skjer hvis prisene faller plutselig. Eierne har store låneforpliktelser og må forsøke å tilbakebetale uten å ha leieinntekter. De fleste har kjøpt – sterke i troen på at prisene vil stige og at verdien blir mer verdt, uansett om leilighetene er bebodd eller ikke.

«Hvis eiendomsprisene fortsetter å falle vil ødeleggelsene for ubebodde boliger bli større enn bebodde», skriver Gan i rapporten, og antyder et verdifall på 12,2 prosent for ubebodde leiligheter.

Ifølge rapporten har 47,1 prosent av utestående boliglån på 22.900 milliarder yuan (29.200 milliarder kroner) pant i ubebodde leiligheter.

Søppelstatus

Ifølge China Real Estate Index System falt salget av leiligheter med 44 prosent i den første uken av 2019 sammenlignet med i 2018. Det er mellomstore byer som er hardest rammet.

– Vi ser en del utfordringer fremover, sier Kaven Tsang hos kredittvurderingsselskapet Moody's Investors Service i Hongkong til Nikkei Asian Review.

Moody’s har gitt 83 prosent av eiendomsselskapene «søppelstatus». Guorui Properties ble nedgradert til «CCC» av Standard & Poor’s nylig. Ifølge meglerhuset CLSA kommer 25 prosent av den kinesiske verdiskapingen (bruttonasjonalprodukt) kommet fra eiendomssektoren

Ifølge Tsang er det blitt vanskeligere for mellomstore eiendomsselskaper å få finansiering via gråmarkedet.

Er banken din gode hjelper, eller tenker finansfolk bare på seg selv? Hør fersk DN-podkast om deg og banken din: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den nye toppmodellen fra BMW er en perfekt familiebil. For to
03:23
Publisert: