Det kinesiske eiendomsmarkedet befinner seg for øyeblikket midt i en krise.

Boligprosjekter står uferdige, det er opprør blant kjøpere som nekter å betale på lån for uferdige hjem og ikke minst er det aktører nedsyltet i gjeld og i store betalingsvansker.

Mandag denne uken gikk kinesiske myndigheter ut med en oppfordring til banker og finansinstitusjoner om å gi ut lån til «kvalifiserte aktører», for å få fortgang i ferdigstillelsene, og ikke minst for å roe gemyttene blant kjøperne.

Det vurderes også fra statlig hold å gi avdragsfrihet til de som er rammet av krisen.

Eiendomssektoren i Kina har vært en stor vekstmotor for landets økonomi siden finanskrisen, men befinner seg nå i en skrekkelig posisjon. Ifølge beregninger gjort av Bloomberg kan byggestoppene påvirke eiendommer til en samlet verdi av 700 milliarder dollar, viser en fersk analyse.

249 mill. kvadratmeter

Det som først startet som et grep i 2017 for å holde tilbake løpske boligpriser, ble for alvor til en krise i fjor. Den kinesiske sentralbanken innførte da enda strengere håndheving av regler knyttet til gjeldsnivåer hos eiendomsselskaper og utbyggere.

Det gjorde det så å si umulig for flere aktører å sikre nye lån, aktører som allerede befant seg i illevarslende gjeldssituasjoner, og som trengte penger for å fullføre boligprosjekter.

Grepet førte også til at flere utbyggere ikke har fått solgt boliger og dermed generert inntekter. Blant de mest omtalte er kriserammede Evergrande, som har lån og forpliktelser på over 300 milliarder dollar. Aksjekursen har stupt med 93 prosent på to år.

Så langt har 19 eiendomsmarkedsaktører i Kina havnet i mislighold, mens 18 av Kinas mest utsatte selskaper har utsatt overdragelse av eiendomsprosjekter med inntil et år, ifølge South China Morning Post.

Samme avis skriver at kjøpere ved 230 eiendomsprosjekter i 86 kinesiske byer nekter å betale renter og avdrag på boliger de har forhåndskjøpt.

Ifølge Bloomberg har byggestansen påvirket 249 millioner kvadratmeter, eller om lag fire prosent, av forhåndskjøpte eiendommer i Kina. Nyhetsbyrået ser for seg at det kan bli så høyt som åtte prosent dersom krisen forverres.

Den ferske analysen viser videre at 6,5 prosent av alle Kinas utestående boliglån i verste fall kan bli utsatt ved ytterligere forsinkelser.

Én av fem står i fare for insolvens

At varsellampene blinker for det kinesiske boligmarkedet er det altså liten tvil om. Ifølge South China Morning Post står minst én av fem kinesiske utbyggere nå i fare for å havne i insolvens, skriver avisen, med henvisning til kredittvurderingsbyrået S&P Global Ratings.

Mange har riktignok fått utsettelser på lån og reforhandlet obligasjonsavtaler for å unngå mislighold, men ifølge kredittvurderingsbyrået kan investorer være i ferd med å miste tålmodigheten. I verste fall kan deres krav ende opp i rettssystemet, et scenario som virker sannsynlig dersom situasjonen ikke bedres.

«Vi tror mye avhenger av nivået på gjeninnhentingen av boligsalg i andre halvdel av 2022, og på starten av neste år. Det er da mange av de utsatte obligasjonsavtalene løper ut», heter det i S&Ps rapport.

Ifølge Bloombergs beregninger vil ferdigstillelser av fastlåste byggeprosjekter kunne koste mer enn en halv milliard dollar. Det vil i så fall komme på toppen av den allerede svake likviditetssituasjonen for mange av utbyggerne, som på sin side også kan føre til flere utsettelser.

– Situasjonen tegner et bilde av at problemene i eiendomsmarkedet ikke lenger er håndterbart, som er den samme linjen som tilsynsmyndigheter har lagt seg på den siste måneden. Vi tror de kan ta mer aggressive grep for å hjelpe sektoren, for eksempel refinansiering av kortsiktig gjeld, sier Raymond Cheng i CGS-CIMB Securities til South China Morning Post.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.