Nye kinesiske oppstartsselskaper tar markedsandeler i hard konkurranse med internasjonale selskaper. De kinesiske elbilprodusentene er nesten dominerende i hjemmemarkedet. De internasjonale ambisjonene er ikke forbeholdt hemmelige strategimøter.

25-doblet aksjekurs

Det kinesiske selskapet Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) ble etablert like før jul i 2011. Målet var å masseprodusere batterier basert på litium-ion-teknologien til blant annet elbilprodusenter. De har lykkes over all forventning.

Da Shanghai-børsen åpnet for handel tirsdag morgen var børsverdien på 1550 milliarder yuan. Et lite i aksjekursen vil være nok til at selskapet vil går forbi Industrial & Commercial Bank of China som det nest mest verdifulle børsnoterte selskapet i Kina, ifølge Bloomberg.

De kinesiske teknologiselskapene Tencent, Alibaba og Meituan har en høyere børsverdi, men disse er ikke børsnoterte ved Shanghai-børsen. Bryggerigiganten Kweichow Moutai er det mest verdifulle selskapet ved den største børsen i Kina.

Siden børsnoteringen sommeren 2018 er CATLs aksjekurs blitt mer enn 25-doblet – fra 25 yuan til 650 yuan. Meglerhus har en fortsatt kjøpsanbefaling på aksjen. CISS har satt et kursmål på 800 yuan.

Allerede før børsnoteringen var den stor interesse rundt selskapet. Emisjonen var overtegnet over 3200 ganger. De fire grunnleggerne har en formue på over 60 milliarder dollar.

Bil med Embret: C40 er Volvos andre elbil
Når Volvo lanserer elbilen C40 blir det deres første coupé-suv.
03:22
Publisert:

Nå er CATL blitt verdens største produsent av batterier og gått forbi Panasonic og LG. Tesla forlenget nylig en langsiktig avtale med det kinesiske selskapet. Ifølge Reuters har Apple vært i forhandlinger med tanke på å sikre seg batterier til den «hemmelige» elbilsatsingen.

Selskapet ekspanderer med bygging av nye fabrikker i Tyskland og sonderinger i USA. Dette gjøres for å kunne være nærmere tyske og amerikanske bilprodusenter, som er viktige kunder.

– Vi vurderer muligheten for å bygge en fabrikk i USA, sa CATL etter resultatfremleggelsen i slutten av oktober – hvor de slo markedsforventningene med solid margin.

– Uten forvarsel

Det har vært uro rundt kinesiske oppstartsselskaper og utenlandske investorer har valgt å holde seg unna det kinesiske markedet i frykt for å gå på store tap.

Eiendomskonglomeratet Evergrande har mistet over 80 prosent av børsverdien på grunn av gjeldsproblemene. Selskaper i den private utdannelsessektoren har sett aksjonærverdier på over 200 milliarder dollar forsvinne.

– De nye reguleringene har kommet uten forvarsel og førte til en periode med høy volatilitet og negative sentiment rettet mot Kina. Det har ført til at deler av markedet et blitt oversolgt i et langsiktig perspektiv. Når vi går inn i fjerde kvartal, og inn i 2022, ser vi et betydelig potensial for en bedring på det kinesiske markedet, sier investeringssjef for Asia hos Fidelity, Paras Anand, til Nikkei Weekly.

Bunnen kan være nådd

Internasjonale finansinstitusjoner er met optimistiske til tross for at veksten avtar i Kina og det er stor usikkerhet. Finansinstitusjonene HSBC, Nomura og Fidelity anbefaler kunder om å begynne å handle kinesiske aksjer igjen – sterke i troen om at bunnen kan være nådd.

CSI 300-indeksen, hvor de 300 største selskapene ved Shanghai-børsen inngår, har falt med 6,9 prosent i år. Den amerikanske S&P 500-indeksen har steget med 25 prosent – det samme som hovedindeksen ved Mumbai-børsen i India. De siste ukene har det vært en oppgang.

– Jeg trodde at kundene ville fortelle meg at jeg er gal for å anbefale å være overvekt på Kina, men de forteller meg at de tenker det samme, sier sjefstrateg med ansvar for verdipapirhandel for Asia, Herald van der Linde, til Financial Times.

Goldman Sachs har identifisert 50 kinesiske selskaper som de mener vil falle inn under den nye politiske retningen som president Xi Jinping er i ferd med å legge. Her inngår blant annet selskaper innenfor fornybar energi.

– Jeg begynte å tro at bunnen nærmet seg da folk begynte å snakke om at det ikke er mulig å investere i det kinesiske aksjemarkedet. Det er mer at det ikke fungerer slik folk mener det burde, sier sjefstrategen hos banken, som har røtter tilbake til 1800-tallet i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.