Testproduksjonen ved Teslas nye fabrikk i Shanghai er i gang. Målet er å produsere 1000 biler i uken i løpet av desember. Til tross for den pågående handelskrigen har Kina gitt den amerikanske elbilprodusenten samme privilegier og finansiell støtte som kinesiske produsenter.
Femdobling av elbilsalget
For første gang siden vanlige forbrukere kunne kjøpe privatbil i Kina falt personbilsalget i 2018 – etter tiår med høy vekst. Totalt ble det solgt 28,1 millioner biler – 2,8 prosent færre enn i 2017. Elbilsalget, hvor også hybridmodeller inngår, økte med 62 prosent.
I år har elbilsalget stanset opp. Det kinesiske industridepartementet la denne uken frem en strategiplan for de neste 16 årene. Det kortsiktige målet er å øke andelen el- og hybridbiler til 25 prosent innen 2024.
I fjor utgjorde nye energivennlige kjøretøy (NEV) 4,6 prosent av salget. Hvis personbilsalget blir liggende stabilt på i underkant av 30 millioner i året, slik flere analyser tar høyde for, vil salget av «grønne biler» måtte femdobles for å nå målet.
Kina har fjernet en rekke subsidier for elbiler i år. I oktober falt elbilsalget med nesten 50 prosent. Tidligere er det satt et langsiktig mål om at 60 prosent av nybilsalget skal være nye energivennlige kjøretøy innen 2035. Dette målet er fjernet.
– Det er alltid stor usikkerhet for teknologiske gjennombrudd. Det er mer fornuftig å sette et mål med en nærmere tidsramme. Etterspørselen kan ta seg opp og 2025-målet virker fornuftig, sier generalsekretær Cui Dongshu hos China Passenger Car Association til Bloomberg.
Størst i verden
Elektriske kjøretøy er en del av industristrategien «Made in China 2025». Den amerikanske milliardæren Warren Buffetts Berkshire Hathaway eier 25 prosent av elbilselskapet BYD. Investeringen har gitt en gevinst på over ti milliarder kroner.
Gründerne av kinesiske teknologi- og eiendomsselskaper har investert i en rekke lokale elbilprodusenter. NIO og VM Motor har teknologigantene Tencent og Baidus grunnleggere på eiersiden.
Xpeng Motors har fått med seg Alibaba, som er Asias største og mest verdifulle selskap, og grunnlegger Jack Ma som aksjonær.
China Evergrande har vært med på finansieringen av National Electric Vehicle Sweden (NEVs), som overtok restene av SAAB i Sverige. Bare det siste året har eiendomsselskapet investert over 35 milliarder kroner i elektriske bilselskaper.
Dette beløpet skal økes til 60 milliarder kroner fra 2019 til 2021 med investeringer i ti fabrikkanlegg. Senest i november økte selskapet eierposten i NEVs til 68 prosent.
– Vi har som mål å bli verdens største og mektigste produsent av nye energivennlige kjøretøy innen tre til frem år, sa eiendomsselskapets visestyreformann Peng Jianjun i høst.
Flokker til Asia
Tyske BMW inngikk nylig en joint venture med Great Wall Motor om å bygge en elbilfabrikk i Jiangsu-provinsen. BMW har langsiktige kontrakter med blant annet kinesiske CATL, som sikrer bilprodusenten tilgang til batterier.
Ifølge næringslivstidsskriftet Caixin vil alle bilprodusenter med fabrikker i Kina forplikte seg til å produsere en viss andel elbiler av den totale produksjonen.
General Motors kinesiske partner, SAIC, vil lansere minst ni hybrid- eller elbilmodeller innen 2024 med investeringer på over 40 milliarder kroner i nye fabrikker. Volkswagen sa tidligere i år de skal produsere 1,5 millioner energivennlige kjøretøy årlig innen 2025.
I Thailand, hvor japanske, amerikanske og europeiske bilprodusenter har store fabrikker, foregår det en omlegging til produksjon av elektriske biler. Målet er å produsere 2,5 millioner elektriske biler årlig innen 2030. Over halvparten skal selges i Thailand.
– Elbilteknologien endres og utvikles veldig raskt og forstyrrer bil- og komponentproduksjonen, sier Somchai Sarovat, som er rådgiver til den thailandske regjeringen, til Bangkok Post.
16 internasjonale bilprodusenter har fått skattelettelser og privilegier for å investere i elbilproduksjon i et nytt industriområde sørøst for Bangkok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.