Før Tesla fikk sitt gjennombrudd satset den amerikanske milliardæren Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathway på det kinesiske selskapet BYD som hadde slått seg opp som produsent av batterier til mobiltelefoner og personlige datamaskiner.

Aksjekursen på BYD falt i årene etter at Buffett investerte vel 230 milliarder dollar, men har skutt fart i år. BYD har produsent biler for det kinesiske markedet, men klarte ikke å innta vestlige markeder. Nå kan det endelig gå mot gjennombrudd for kinesiske Tesla-konkurrenter.

– Vil skifte gir

I helgen rullet Shanghai-selskapet NIO ut sin første produksjonsklare elektriske bil. ES8-modellen skal konkurrere med Teslas Model X. Den produksjonsklare modellen akselererer fra null til hundre kilometer i timen på 4,4 sekunder.

– Tesla brøytet vei. Nå skal vi ta dette videre. Vårt mål er å endre mobilitet, sier Padmasree Warrior, som leder den amerikanske delen av NIO, til Wall Street Journal.

ES8-modellen vil koste rundt 570.000 kroner før subsidier og er fullspekket med elektronikk, radar, sensorer og kunstig intelligens. Suven skal kunne kjøre over 350 kilometer på én lading og hele batteripakken skal kunne skiftes ut på tre minutter.

– Elektrifisering av biler gir oss en mulighet til å skifte gir og innta en lederposisjon. Vårt mål er å gjøre lading mer praktisk enn tanking, sa selskapets grunnlegger William Li under presentasjonen av bilen på lørdag.

Selskapet planlegger å bygge 1100 ladestasjoner hvor batterier kan skiftes ut og ha over 1200 servicebiler på veiene som kan skifte batterier når det er behov.

Ny generasjon «mobile rom»

NIO, som tidligere gikk under navnet NextEV, er grunnlagt av personer med lang erfaring fra den kinesiske internett- og teknologisektoren. De har fått med seg store investorer og ansatt eksperter fra hele verden.

Selskapet har lokket til seg eksperter fra hele verden til satsingen. Padmasree Warrior har tidligere vært teknologidirektør for nettverksselskapet Cisco og er styremedlem hos Microsoft.

– Problemet med dagens biler er at de forsøkte å etterligne smarttelefongrensesnittet. Smarttelefonen er ikke som en bedre mobiltelefon. Det er en helt annen type enhet. Vi ønsker å være det første selskapet som bygger neste generasjon mobile rom, sa hun til Business Insider i et intervju tidligere i år.

Målet for selskapet er å utvikle en ny type selvkjørende biler hvor passasjerene kan sove, se filmer, avholde videokonferanser mens de forflytter seg.

Kjente investorer

Baillie Gifford & Co., som er den nest største institusjonelle investoren i Tesla, er inne på eiersiden. Det er også Tencent, som er Asias mest verdifulle selskap, den kinesiske søkemotortjenesten Baidu, Silicon Valley-selskapet Sequoia Capital og Lenovo.

NIO hentet inn over en milliard dollar i ny kapital i november.

NIO er ett av mange oppstartsselskaper som skal ta opp konkurransen med Tesla og etablerte bilprodusenter. Strategien for mange er den samme som kinesiske oppstartsselskapene Xiaomi, Vivi og Oppo har fulgt de siste årene for å bli blant verdens største smarttelefonprodusenter. Dette har skjedd på bekostning av Samsung, Apple, LG og Sony.

Masseproduksjonen av elektriske biler vil starte i 2018 for det kinesiske markedet. Vestlige markeder skal inntas fra 2020 av.

Konkurransen er intens. Tesla har bekreftet at de sannsynligvis vil starte produksjon i Kina om fire år. Det kinesiske selskapet som kjøpte svenske SAAB utvikler også elektriske biler.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Paradistreet
Vi har veldig lenge pyntet med eviggrønne planter når det er som mørkest. Men juletreet kan ha vært gjenglemt fra dagen før.
01:06
Publisert: