På tre år har kvadratmeterprisen for et enkelt gravsted på rundt én kvadratmeter steget med over 40 prosent til over 112.000 yuan (136.000 kroner). Dette er mer enn dobbelt så mye som kvadratmeterprisen for en leilighet i storbyene Shenzhen, Shanghai eller Beijing.
– Tilbudet er svært begrenset. Vi har hørt om folk som har kjøpt leiligheter i Shanghai for å lagre de kremerte levningene i stedet for å kjøpe dyre graver, sier sjefstrateg Hao Hong hos Bocom International Holdings til Bloomberg.
Høye marginer
Fu Shou Yuan International har spesialisert seg på å tilby gravsteder for Kinas nyrike. Selskapet, som kan oversettes med «eviglykkeparken», er det største begravelsesbyrået og eier gravlunder rundt kinesiske byer. Selskapet har foretatt oppkjøp av tomter for å bygge gravplasser.
Børsnoteringen i 2013 var overtegnet over 700 ganger. Kinas nyrike middelklasse ønsker å bli husket den dagen de forlater dette livet. Via selskapets nettsted er det mulig å forhåndsbestille og betale for gravplasser, gravsteiner og selve begravelsesseremonien.
– Dette er et veldig spesielt selskap. Det er både en eiendomsutvikler og et forbrukerselskap. Tomtebanken de har bygget opp er veldig viktig for selskapets fremtidige resultater, sier Frank Yip hos meglerhuset UOB Kay Hian til Straits Times.
Fu Shou Yuan International hadde en brutto driftsmargin på 80 prosent i 2017. Apple, som har en av de høyeste marginene av alle børsnoterte selskap, lå på rundt 37 prosent.
«De høye prisene på gravsteder er hovedårsaken til de gode resultatene», skriver China International Capital Corp.
Forbyr kister og strippere
Det er ikke uvanlig at en begravelse koster over en halv million kroner i Kina. Det kinesiske kulturdepartementet la tidligere i år ned forbud mot praksisen med å hyre inn strippere og standup-komikere til begravelser.
«Det er en lang tradisjon i distriktene å hyre inn lokale operasangere for begravelser for å underholde og vise respekt til den døde. De siste tiårene har mange brukt tilsvarende flere ganger sin årlige inntekt på skuespillere, sangere og strippere», skrev Global Times.
I provinsen Jiangxi innføres det forbud mot tradisjonell begravelse og kremasjon blir påbudt fra 1. september i hva regionmyndighetene kaller «begravelsesreformer».
Mange sparer i mange år for å kjøpe gravkister som de har stående hjemme. I Jiangxi er mange tusen kister blitt beslaglagt de siste ukene og destruert. Dette har skapt kraftige protester.
«Disse kistene er blitt lagret av tre fra vårt eget land. Mine besteforeldre har lagret disse kistene i over 30 år. Ikke bare forbyr de begravelser, men også lokale tradisjoner. Hverken kister, gravsteiner eller begravelsespenger til seremonien er tillatt», sier en 29-åring til South China Morning Post.
Brenning av «begravelsespenger» er tradisjon som skal sikre den avdøde velstand i døden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.