Kinas statsminister Li Keqiang har vært i Europa for å delta under det årlige toppmøtet med EU-lederne. Forhandlingene om å bli enige om ordlyden i et slutterklæring pågikk til like før han satte seg på flyet til Brussel.

– Fiendtlighet fra EU

EU-forhandlere truet med å forlate forhandlingene hvis ikke Kina gikk med på en detaljert tidsplan på reformer og hvordan disse skulle gjennomføres.

Diplomater karakteriserer det som «et sjeldent eksempel på fiendtlighet fra EU» overfor South China Morning Post. De sier at EU er utålmodige og lei over løfter fra Kina på når og hvordan de skal levere markedsreformer.

– Østavinden har blåst ganske sterkt, men i det siste har den begynt å luke ganske ille. Nå trenger vi en sterkere vestavind. Det er budskapet du vil høre fra hele Europa i disse dager, sier Reinhard Bütikofer, som er medlem av Europaparlamentet, og nestleder i komiteen for Kina-spørsmål, til Hongkong-avisen.

Den tyske næringslivsorganisasjonen Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) karakteriserer Kina som en «systematisk konkurrent» i nye rapporter. Dette er blitt dårlig mottatt i Kina.

– Jeg er uenig i den formuleringen. I den kinesiske kulturen forsøker konkurrenter å få kontroll over motparten, sier Kinas EU-ambassadør Zhang Ming til Politico.

Han karakteriserer forholdet mellom Kina og EU som «modent», men advarer mot å følge i fotsporene til et tredjeland. Dette blir tolket som en referanse til USA.

Europeisk naivitet

Frankrikes president kom med en advarsel til Kina i mars, før president Xi Jinping besøkte Europa.

– Tiden med europeisk naivitet er over, sa Emmanuel Macron.

Forhandlingene som ble ført i forkant av toppmøtet mellom den kinesiske statsministeren og EU-toppledelsen ga resultater. Statsminister Li lovte at Kina vil åpne markedene sine enda mer for europeiske selskaper.

I sluttformuleringen er EU og Kina blitt enige om en «avgjørende fremgang» i 2019 på en avtale på investeringsbeskyttelse slik at en mer ambisiøs avtale kan inngår i 2020.

– Europeiske selskaper vil ikke bli diskriminert. Kinesiske selskaper i Europa må heller ikke bli diskriminert, sa Li, med henvisning til hvordan teknologiselskapet Huawei risikerer å bli utestengt fra utbyggingen av femte generasjon mobiltelefonnett (5G) i Europa.

EU og Kina vil samarbeide om reformer i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Reglene for statsstøtte til industrien skal vurderes på nytt. Kina har vært under kraftig kritikk på måten statsselskaper får subsidier – ofte via skjulte mekanismer og tiltak.

– Vårt samarbeid er rett og slett fornuftig for begge sider, sa Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker på tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.