Frustrerte innbyggere i Haizhu-distriktet i Guangzhou i Sør-Kina rev ned gjerder og sperringer som var ment å skulle holde dem innesperret i hjemmene sine tidligere denne uken. Kopier av videoer som ble lekket på sosiale medier viser sinte mennesker.
Det har også vært dødsfall i forbindelse med at pasienter ikke får legebehandling for andre sykdommer, blant annet en baby nylig.
– Pandemien har pågått i tre år og folk dør fortsatt ved at de blir nektet behandling. Jeg spør om covid-kontrollører har et hjerte? Har dere barn? Vi ønsker å samarbeide når vi skal testes, men tenker dere i det hele tatt på hvordan vi har det, spør en bruker på Weibo, ifølge The Guardian.
Smitterekord
Kina er midt inne i en ny smittebølge. På onsdag ble det satt en ny smitterekord med 39.974 bekreftede smittetilfeller, ifølge offisielle tall. For en måned siden var det under 1000 smittetilfeller. Dette har fått alarmen til å gå i Kina – igjen.
Over 20 millioner mennesker i storbyen Chongqing har fått beskjed om å holde seg hjemme. En rekke industriområder har innført restriksjoner som gjør at ansatte kun får bevege seg mellom fabrikkene og hybelhusene.
Kinas president Xi Jinping, og en topptung delegasjon, deltar på toppmøter i regi av G20 og Apec denne uken. Xi har vært opptatt av å bygge relasjoner med andre statsledere. Det har ikke kommet noen signaler om når Kina vil endre nullsmittestrategien.
Resten av verden har åpnet opp. Kinesiske myndigheter sa senest i forrige uke at «krigen» mot pandemien fortsetter som tidligere og statskontrollerte aviser har ryddet helsider for å forsvare den kinesiske smittevernstrategien.
– Nå har vi denne situasjonen hvor vi lett kan se andre toppledere reise rundt i hele verden, mens jeg knapt nok kan gå ut ytterdøren da jeg havner på en restaurant som plutselig stenger ned, sa Joerg Wuttke, som leder EUs handelsforening, på et næringslivsseminar i Beijing på torsdag.
Vanskelig vinter
Den kinesiske politikken som føres vil ha konsekvenser for europeiske investeringer i Kina, sa Wuttke.
– Vi må komme oss gjennom denne svært vanskelige vinteren på en måte som ikke skader investeringssituasjonen mer enn den allerede har gjort. Hva vi i næringslivet bekymrer oss over usikkerhet og endringer. Vi trenger virkelig en vitamininnsprøyting når det gjelder sentiment, sa Wuttke.
Australias tidligere statsminister Kevin Rudd sa på en investeringskonferanse i Singapore på torsdag at han ikke tror det blir endringer i den kinesiske smittestrategien før sommeren 2023 – under forutsetning av at det ikke kommer nye virusvarianter.
– Kina beveger seg på krabbegir, sa Rudd, som studerte kinesisk historie, snakker mandarin flytende og har et godt kontaktnett i Kina.
Ser mot andre regioner
EU er Kinas nest største handelspartneren med en samlet handel på 828 milliarder dollar i 2021.
– Europeiske selskaper har begynt å se mot andre regioner, blant annet India, Sørøst-Asia og Øst-Europa for å se om investeringsklimaet er bedre andre steder, sa Wuttke.
Det samme gjør amerikanske selskaper. Apple har flyttet deler av produksjonen av Iphoner vekk fra Kina. Det taiwanske databrikkeselskapet TSMC er i ferd med å bygge en gigafabrikk i USA med investeringer på over 120 milliarder kroner.
– Vi har allerede bestemt oss for å kjøpe fra en fabrikk i Arizona. Denne fabrikken planlegger oppstart i 2024. Vi har rundt to år på oss, kanskje litt mindre, sa Apples konsernsjef Tim Cook til ansatte i Tyskland nylig, ifølge lekkasjer til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.