Fan Bingbing har i mange år vært Kinas mest berømte – og best betalte – tv- og filmstjerne. De siste årene har hun hatt internasjonale roller, blant annet i X-Men. Hun har hentet inn milliardhonorar fra Kina – både i film og tv-serier.

Under filmfestivalen i Cannes ble det bekreftet at hun skulle ha en av hovedrollene i den kommende spionfilmen «355» sammen med blant andre Jessica Chastain, Penélope Cruz og Lupita Nyong'o. Dette var en av de siste gangene hun viste seg offentlig.

«Skammer meg enormt»

Det har gått rykter om at hun har havnet i alvorlige problemer med den kinesiske skatteetaten. Nå er dette bekreftet. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua skal hun, og selskaper hun kontrollerer, betale 883 millioner yuan (vel én milliard kroner) i straffeskatt og bøter.

Hun la ut en kort melding på Weibo, et sosialt nettverk, onsdag.

«Jeg har i det siste lidd en uendelig smerte. Jeg skammer meg så enormt mye over hva jeg har gjort og kommer med en unnskyldning. Jeg aksepterer uten forbehold straffen jeg har fått og etterforskningen som ble igangsatt av skattemyndighetene. Nå skal jeg gjøre mitt beste og forsøke å betale hva jeg skylder», skriver hun.

En tidligere nyhetsanker la ut kopier av to kontrakter på en kommende film hun skulle spille hovedrollen i på sosiale medier. Den ene viste at hovedrolleinnehaveren ville få rundt 11 millioner kroner for rollen. Den andre avtalen viste et seks ganger høyere beløp.

Fan Bingbing har ligget på toppen av oversikten over de best betalte og mest innflytelsesrike kinesiske kjendisene de siste fire årene, ifølge en oversikt fra Forbes. I fjor hadde hun en inntekt på minst 300 millioner yuan (350 millioner kroner).

«Forvrengte sosiale verdier»

Det er store penger i den kinesiske underholdningsindustrien. I fjor ble det solgt kinobilletter for 67 milliarder kroner mot 90 milliarder kroner i USA. I første kvartal gikk Kina forbi USA med en 39 prosent vekst, ifølge Variety. Det forventes en vekst på 20 prosent i år.

Tidligere i år la myndighetene ned en grense for hvor mye skuespillere kunne tjene i en film eller tv-innspilling. Ifølge de nye reglene kan ingen skuespiller få mer enn 40 prosent av innspillingsbudsjettet.

«Filmindustrien skaper forvrengte sosiale verdier og fremmer pengedyrkningstendenser hos unge, som blindt følger kjendiser», heter det fra kinesiske skattemyndigheter.

Fan Bingbing, som skal ha tilbrakt de siste månedene som «gjest» på et statlig gjestehus som benyttes når næringslivstopper skal etterforskes, «oppfordrer» andre om å melde seg til skattemyndighetene. Det er satt en frist til 31. desember for å betale inn utestående.

Hun avslutter innlegget med å takke det kinesiske kommunistpartiet.

«Uten de gode retningslinjene som partiet og staten har lagt, og uten folkets kjærlighet, ville ikke Fan Bingbing ha eksistert», skriver hun på Weibo.

DNs kommentator Bård Bjerkholt: -Nå står vi ved et veiskille. Hør hans klare oppfordring til finansministeren
01:14
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.