I 2008 ble det avslørt at det kjemiske stoffet melamin, som brukes ved produksjon av plast og kunstgjødsel, var tilsatt morsmelkerstatning i Kina. Formålet var å påvirke målinger av proteininnholdet ved kvalitetskontroll av melkeprodukter.

Myndighetene forsøkte å legge lokk på saken, men måtte til slutt erkjenne nederlag. Selskapene og bakmenn ble ilagt store bøter og lange fengselsstraffer. Nå forsøker myndighetene å komme en vaksineskandale i forkjøpet og unngå panikk i Kina.

«Risiko for liv og helse»

I forrige uke ble farmasiselskapet Changsheng Biotechnology i Jilin beordret å stoppe produksjonen av rabiesvaksine. Det var i forbindelse med en kvalitetskontroll at det ble avslørt at dokumentasjon var forfalsket og at vaksinene ikke hadde noen virkning.

– Vi vil slå ned på ulovlige og kriminelle handlinger som utgjør en risiko for folks helse og liv. Lovbrytere vil bli straffet. Her har de krysset en moralsk grense som ikke kan aksepteres, sa Kinas statsminister Li Keqiang mandag.

Det skal være distribuert over 250.000 rabiesvaksiner til vaksinering av småbarn. Selskapet innrømmer at de i tillegg har levert vaksiner for difteri, kikhoste og stivkrampe, som ikke oppfyller «standardkrav».

«Vi beklager på det sterkeste», skriver selskapet i en børsmelding.

Aksjekursen har falt med ti prosent daglig, som er det maksimalt tillatte ved Shenzhen-børsen, de siste dagene. Den siste uken, siden ryktene begynte å gå på sosiale medier i Kina, er kursen nesten blitt halvert.

Kraftige reaksjoner

Det har vært kraftige reaksjoner på sosiale medier. Over en halv milliard meldinger på WeChat har tagget farmasiselskapet og det kinesiske ordet for vaksine siden fredag.

«Folk spør meg alltid hvorfor jeg ikke har barn. Årsaken er at jeg ikke vil at barnet mitt skal drikke forurenset melk og få sprøyter med farlige vaksiner. Jeg ønsker ikke at hva som har skjedd med vår generasjon skal skje med den neste», skriver en kvinne på WeChat.

Etter melkeskandalen for ti år siden begynte foreldre å hamstre melk i Hongkong og andre asiatiske land.

– Jeg vil ta datteren min til Hongkong for vaksiner i fremtiden. Hverken jeg eller familien vil ta vaksiner i Kina før myndighetene løser dette på en troverdig måte, sier en mann med etternavnet «Lin» til South China Morning Post.

Børsnotert bakveien

Farmasiselskapet kontrolleres av den kinesiske gründeren og milliardæren Gao Junfang. Den 63 år gamle kvinnen børsnoterte selskapet i 2016 ved å foreta et oppkjøp av en lite børsnotert selskap som i sin tid produserte produksjonsutstyr.

Dette er en velkjent metode for å unngå å måtte legge frem regnskaper for børsstyret og investorer for å bli godkjent.

Changsheng Biotechnology skal ha tapt 2,5 milliarder kroner på høyrisikoinvesteringer i fjor. Selskapet har satt av en svært liten andel av omsetningen på forskning og utvikling sammenlignet med konkurrerende selskaper, ifølge næringslivsnettstedet Yicai Global.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: