I 2014 tok markedet for såkalte P2P-lån (peer-to-peer) av for fullt i Kina. Det går ut på folk med ekstra penger kan gi smålån til andre som trenger penger via banklignende forbrukerselskaper og apper på smarttelefonen.

Nå har panikken satt inn. I storbyen Hangzhou, Kinas svar på Silicon Valley, har offentlige etater overtatt to stadion hvor det kan klages på tjenestene. Tourongjia, Jinyinmao og Zhuaqianmao er blant over 100 tjenester som har stengt i juli.

Akupunktur Ji Zheng hadde lånt ut 60.000 kroner via Tourongjia.

– Alle forsøkte å komme seg ut, men det var for sent, sa investoren til Wall Street Journal i forrige uke.

Kompislån på mobilen

I juni benyttet rundt 4,3 millioner kinesere seg av kompislån, ifølge Online Lending House. Dette er rundt en million færre enn for ett år siden, men mer enn en 25-dobling sammenlignet med for fire år siden.

Totalt er det lånt ut nesten 2000 milliarder kroner og over 50 millioner har benyttet tjenestene.

Rundt 4,1 millioner hadde «investert» i tjenestene med løfter om flere ganger høyere rente enn bankrente ved utgangen av juni. Ettersom nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen har falt de siste to årene, har P2P-lånene gitt en langt høyere avkastning enn bankinnskudd og aksjeinvesteringer for mange kinesere.

«Enkelte låntagere har mistet evne og vilje til å tilbakebetale lån. Det har rammet virksomheten vår hardt og ført til likviditetstørke», skriver Jinyinmao, som stengte dørene i forrige uke.

Gigantkonkurs

Det er ikke første gang kompislåneselskap har problemer. Frem til 2016 hentet selskapet Ezubao inn over 70 milliarder kroner fra nesten en million småinvestorer.

Planen var å låne ut innskuddene til høyrisikoprosjekter via smarttelefonapper, men det endte med at grunnlegger Ding Ning ble arrestert og tiltalt for å ha underslått nesten to milliarder kroner.

Han ble dømt til livsvarig fengsel i fjor. Over 20 andre fikk lange fengselsstraffer etter kollapsen i Ezubao og investorer tapte i alt cirka 65 milliarder kroner.

De siste to årene har kinesiske finansinstitusjoner strammet inn utlånspraksisen og uregulerte finansinstitusjoner og gråmarkedet har tatt over. Med et par sveip på mobilen kan forbrukere og småselskaper få tilgang til penger via over 2000 ulike kompislånetjenester.

Toppen av isberget

Analytikere hos China International Capital Corp. mener at 90 prosent av dagens P2P-lån vil forsvinne de neste tre årene.

– Folk er nervøse. Det kan være toppen av isberget. Ethvert tegn på svakhet er en mulig indikator på likviditetsproblemer i den kinesiske økonomien, sier analytiker Andrew Collier hos Orient Capital Research til .

Det har lenge vært forventet at det vil komme store mislighold i denne sektoren, skriver det offentlige nyhetsbyrået Xinhua, som advarer mot å skjære alle over samme kam.

– Loven om at den sterkeste overlever er noe alle bransjer må respektere. En kan ikke la seg forstyrre på grunn av kortsiktige problemer, sier direktør Yang Dong ved fakultetet Center for Internett Finance ved Renmin-universitetet i Beijing til Xinhua.

Frykt for spredning

Kinesiske myndigheter har forsøkt å regulere kompislån som en del av finansteknologitjenester og et kontantløst marked. Det er også en frykt for at tap i denne bransjen kan spre seg til andre deler av samfunnet, blant annet eiendomssektoren og aktiviteten hos små- og mellomstore selskaper.

– Det er på tide at tilsyn og myndigheter gjør det klart og tydelig hvilke mål de har med denne bransjen. På den måten vil ikke offentligheten bli forvirret, sier økonomiprofessor Shen Yan ved Peking University til Wall Street Journal.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Hackit
Mathia Steinbru viser hvordan man bruker en Hackit.
00:55
Publisert: