Det antas at USA vil innføre nye straffetoller på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar innen kort tid. Det beløpet er fire ganger høyere enn hva som ble innført i sommer. President Donald Trump vurderer ytterligere straffetoll på 248 milliarder dollar.

Kinesisk bekymring

Det kinesiske «hjem-på-døren»-selskapet Meituan Dianping forbereder seg på en av årets største emisjoner og børsnoteringer i Hongkong. Selskapet håper å hente inn over 35 milliarder kroner i en emisjon i løpet av uken.

«Jeg håper det ikke bryter ut en handelskrig eller andre «sorte svane»-hendelser de neste ni dagene», skrev selskapets grunnlegger Wang Xing på WeChat-kontoen sin like før han møtte investorer på Grand Hyatt Hotel i Wan Chai i Hongkong på torsdag.

Han er ikke alene om å bekymre seg for «sorte svaner».

Kinas visestatsminister Liu He ledet et møte i Financial Stability and Development Committee (FSDC) på fredag. Komiteen har ansvar for å koordinere alle reguleringer som kan påvirke stabiliteten i den kinesiske økonomien.

«Kina må forhindre at alle typer sorte svaner. Det er viktig med en sunn utvikling av aksje-, obligasjons- og valutamarkedene», heter det i en uttalelse fra møtet.

I høy beredskap

En «sort svane» er et metaforisk begrep som brukes om en uforutsett, ekstremt sjelden og ekstremt negativ hendelse innenfor finansverdenen.

Asiakrisen i 1997, da lokale selskaper hadde foretatt store låneopptak i utenlandsk valuta uten at sentralbankene var informert, er et eksempel. Det er også dotcomboblen, da høyt verdsatte internettaksjer krasjet, og da råtne boliglån i USA utløse finanskrisen i 2008.

Begrepet ble først popularisert av finansprofessoren og den tidligere aksjetraderen Nassim Nicholas Taleb i boken «The Black Swan» fra 2007. Taleb er blant annet kjent for å advare mot finanskrisen i årene før den slo inn.

Fredagens møte i FSDC, hvor sentralbanksjefen og lederen for finanstilsynet også stiller, er det tredje som er avholdt siden i juni. Tidligere var det sjelden at det ble offentliggjort referater fra møtene. Handelsuroen med USA og et fall i den kinesiske valutaen gjør at kinesiske myndigheter er i høy beredskap.

«Ikke enkelt å forutsi»

Den økonomiske veksten i Kina har ligget stabilt på rundt 6,7 prosent de siste kvartalene – svakt høyere enn vekstmålet frem til 2022, som er på 6,5 prosent årlig. Eksporten til USA økte med 13 prosent i august og sørget for et rekordstort handelsoverskudd med USA.

– Det er vanskelig å forutsi markedsforstyrrelser. Da Lehman Brothers-kollapsen skjedde utløste dette panikk og spredning. Denne typen hendelser er ikke enkelt å forutsi, sa tidligere sentralbanksjef Zhou Xiaochuan til næringslivskanalen CNBC i et intervju på mandag.

Mandag falt nøkkelindeksene ved børsene i Shanghai og Shenzhen med mellom 1,2 og 1,8 prosent. Shanghai Composite Index er på det laveste siden 2014, da den var på vei opp og ble mer enn fordoblet på 12 måneder. Siden januar har Shanghai-indeksen falt med over 25 prosent.

– Handelskrigen med USA er en viktig årsak til børsfallet, sa Zhou.

Da finanskrisen brøt ut i USA for ti år siden svarte Kina med en tiltakspakke på over 4000 milliarder kroner. Dette kom i tillegg til at bankene startet å gi store utlån og det ble igangsatt store infrastrukturprosjekter.

– Investorer er pessimistiske på utsiktene for kinesiske aksjer. USA vil også rammes hvis handelskrigen forverres, men Kina vil rammes hardere. Bare tenk på hva som skjer hvis USA bestemmer seg for å stoppe å selge databrikker til Kina, som er helt avhengig av dette, sier analytiker Samuel Tse til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Å ødelegge en hel bank er enkelt
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor.
02:07
Publisert: