Kina kunne skilte med en økonomisk vekst på 6,4 prosent i siste kvartal – svakt bedre enn ventet. Den kinesiske økonomien er i en omstillingsfase hvor den skal bli mindre avhengig av store investeringsprosjekter og eksport fra utenlandske aktører. Kinesiske forbrukere står for mer av veksten.
– Solid start på året
Franske Hermès, som er mest kjent for sine silkeskjerf og luksusvesker, er siste selskap ut som nå friskmelder det kinesiske luksusforbruket.
Motehusets omsetning i siste kvartal økte med 12 prosent til 1,61 milliarder euro. Dette er den høyeste veksten på fire år.
Det var vekst i alle de geografiske regionene og hele 17 prosent i de fremvoksende økonomiene i Asia, hvor Kina inngår.
I det europeiske hjemmemarkedet var veksten på kun én prosent. En av årsakene var protester og demonstrasjoner i Paris løpet av kvartalet.
«Dette er en solid start på året», skriver analytiker Rogerio Fujimori hos RBC Capital Markets i en analyse.
Kinas «Generasjon Z» svir av rekordbeløp på luksusKina raser forbi USA i luksuskonsum
Det er ikke bare Hermès som gjør det godt i Kina og andre fremvoksende markeder i Asia, hvor den nye middelklassen har stor appetitt på luksusvarer.
Det franske luksuskonsernet LVMH, som blant eier motehus som Louis Vuitton og Christian Dior, fikk en omsetningsvekst på 16 prosent i første kvartal.
Ifølge en ny rapport fra konsulentselskapet McKinsey vil stor-Kina, hvor Taiwan, Macau og Hongkong inngår, gå forbi USA som det største og viktigste motemarkedet i 2019.
«For aktører i motemarkedet vil 2019 bli en vekker. De som lykkes må innse at i det nye paradigmet som oppstår vil enkelte av de etablerte reglene ikke lenger gjelde», skriver McKinsey i rapporten « The State of Fashion».
Perfekte vekstmotorer
Kina står for rundt en tredjedel av luksusomsetningen i verden.
Unge kinesere, som står bak mye av veksten i den kinesiske økonomien, utgjør en av tre «motorer» i det kinesiske luksusmarkeder, ifølge en rapport fra Bain & Co.
I motsetning til vestlige forbrukere i 20-årene har de ofte ikke studielån og går rett ut i jobb med høy inntekt.
«Kinas luksusmarked durer fint fremover med det andre året med en vekst på 20 prosent. Det er som en kraftig maskin med fire motorer som er perfekt justerte», skriver Bain-analytikerne.
Tidligere reiste kinesere til utlandet for å handle luksus. Nå legges mer penger igjen lokalt. Dyre luksusprodukter er tilgjengelig på nettbutikker og 70 prosent av reklamebudsjettet gjøres på digitale flater, blant annet WeChat. Dette er en fordobling på tre år.
«Estée Lauder-kunder kan bestille ansiktsbehandling på WeChat. Coach lar kunder få kuponger og administrere kundeforholdet med den allestedsnærværende sosiale medieplattformen», skriver Bain.
Den siste «motoren» er den Kinas voksende middelklasse, som vil utgjøre 65 prosent av befolkningen i 2027, ifølge Bain & Co.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.