Kinas president Xi Jinping er på en rundreise i Europa. Forholdet til USA har vært på frysepunktet det siste året på grunn av handelskrigen. Da Boeing 737 MAX-flyet styrtet i Etiopia var Kina først ute med å innføre flyforbud. Det tok flere dager før EU og USA fulgte etter.
– Viktig skritt fremover
Kina er i stand til å produsere det meste av produkter selv. Passasjerfly er et område hvor de har forsøkt å konkurrere med Airbus og Boeing, men foreløpig ikke lykkes. De europeiske og amerikanske konkurrentene er langt mer avanserte enn de kinesiske modellene.
Sent mandag kveld ble det inngått avtaler om at kinesiske flyselskaper skal kjøpe 300 Airbus-fly. Ordren er verdt nesten 300 milliarder kroner basert på veiledende priser. Det er gitt betydelig rabatter og kontrakten er sannsynligvis på rundt 200 milliarder kroner.
290 av flyene er av typen Airbus A320, som er en direkte konkurrent til Boeing 737-modellene. Ti fly er langdistansemodeller.
– Vi trenger bedre markedstilgang for våre selskaper i Kina. Inngåelsen av en stor kontrakt med Airbus er et viktig skritt fremover og gir en bra signaleffekt, sa Frankrikes president Emmanuel Macron.
Ifølge Airbus vil Kina ha behov for 7400 nye passasjer- og fraktfly frem til 2037. Dette utgjør nesten 20 prosent av den ventede globale etterspørselen på 37.400 fly i perioden. Kinesiske flyselskaper har ordrer inne på 1730 fly hos Airbus.
– Vil være galskap
Da USAs president Donald Trump besøkte Kina i 2017 ble det satt inn en tilsvarende ordre hos Boeing. Det siste året har det vært fullstendig ordretørke for Boeing fra kinesiske kunder.
Som en del av handelsforhandlingene mellom USA og Kina ligger det inne en forpliktelse fra Kina om å kjøpe mellom 200 og 300 fly fra Boeing.
– Jeg vil se på denne avtalen (Airbus, red.anm.) som en del av større handelssamtaler. Det ville være galskap for Kina å ilegge straffetoll på Boeing-fly. Det er mulig å sende signaler på andre måter. Dette forteller amerikanerne at de må oppføre seg hvis de ønsker at Kina skal gjøre det samme, sier analytiker Rob Stallard hos Vertical Research Partners til Bloomberg.
Det er uklart hvor lenge Boeings 737 MAX-fly vil bli stående på bakken. Flyselskaper er utålmodige og taper penger.
Indonesiske Lion Air, som hadde en dødsulykke i oktober med Boeing 737 Max, vurderer å kansellere en Boeing-ordre på 22 milliarder dollar til fordel for Airbus 320-modeller, ifølge indonesiske medier. Boeing skal ha møter med indonesiske flyselskaper denne uken.
– Våre passasjerer har mistet tilliten til Max 8, sa en talsperson fra Garuda Indonesia til CNN.
Flyselskapet har en ordre på 49 Boeing 737 Max fly.
«La oss se dette i et perspektiv. Boeing hadde 4636 ordrer for Max. Garuda-ordren er på en prosent. Leveringer går frem til 2030. Dette er ikke engang lommepenger for Boeing. Selv om Lion Air og andre kansellerer er det enkelt å håndtere», skrev luftfartsanalytiker Scott Hamilton på Twitter nylig.
– Veldig uklokt
President Xi har med seg en stor handelsdelegasjon til rundreisen til Europa. Han overså undertegnelsen av en rekke avtaler i Italia i forrige uke, hvor kinesiske selskaper vil delta i større infrastrukturprosjekter gjennom «Belt and Road Initiative».
Dette har skapt nervøsitet i EU.
– Politisk og geopolitisk mener jeg det er veldig uklokt av den italienske regjeringen å ta en slik beslutning uten å koordinere det med EU. Dette viser at EU er splittet mot Kina. Dette er ikke noe som vil styrke Italias posisjon – heller ikke på handel, sa tidligere statsminister fra 2016 til 2018, Paolo Gentiloni, til CNBC på mandag.
Det franske energiselskapet EDF og China Energy Investment Corp. skal bygge vindfarmer til ti milliarder kroner i første fase i Kina. Schneider Electric har fått kontrakter som kan nå på seks milliarder euro på å modernisere kinesiske fabrikker. CMA-CGM og China State Shipbuilding skal bygge ti nye skip.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.