To år etter at den opprinnelige koronavarianten begynte å spre seg fra storbyen Wuhan til andre byer i Kina, og til resten av verden, fastholder landet på nullsmittestrategien. Storbyer har vært gjennom flere nedstengninger de siste ukene.

Kan utløse en baksmell

Den ungarskfødte investoren og milliardæren George Soros, som i mange tiår har støttet demokratigrupper over hele verden, mener Kina og landets president Xi Jinping har mistet kontrollen.

– De kinesiske vaksinene ble utviklet for å behandle den originale Wuhan-varianten, men verden sliter med andre varianter. Det er umulig for Xi å innrømme dette. Han skjuler det fra det kinesiske folk som en hemmelighet, sa Soros på en konferanse arrangert av tenketanken Hoover Institution ved Stanford University i USA denne uken.

På fredag åpner vinter-OL i Beijing. Lekene arrangeres under svært vanskelige forhold. Det er ingen kontakt mellom deltagerne og støtteapparatet – og kinesere. Kinesiske myndigheter frykter spredning av omikronvarianten og har lukket arrangementet.

– President Xi har til hensikt å bruke vinter-OL i Beijing som en mulighet til å fremheve overlegenheten hans modell er for et autoritært styresett. Regimets nøye forberedelser har krevd at de må dekke over problemer som ikke lenger er mulig å skjule, sa Soros.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

En rekke land i Europa har åpnet opp og ser på omikronvarianten som mindre farlig. Danmark har fjernet alle tiltakene og det samme kan skje i Norge fra 17. februar. I Asia har Thailand, Indonesia og Filippinene åpnet grensene.

– Strategien med strenge nedstengninger risikerer å utløse en baksmell hos befolkningen. Omikron truer med å bli Xis undergang, sa Soros.

Mao og Lenin som idoler

Xi har planer om å bli sittende etter at den andre femårsperioden utløper. Forgjengerne har sittet i kun to perioder. Dette skal formelt avgjøres i oktober i år.

– Ettersom omikronvarianten sprer seg vil opposisjonen mot Xi i kommunistpartiet øke i styrke. Xis velkoreograferte forsøk på å bli opphøyet til samme nivå som Mao og Deng vil kanskje aldri finne sted, sa Xi med henvisning til Kinas grunnlegger og Deng Xiaoping, som åpnet Kina til omverdenen fra slutten av 1970-tallet.

– I kontrast til Deng er Xi en sann troende kommunist. Mao og Vladimir Lenin er hans idoler. Under kommunistpartiets hundreårsfeiring var han ikledd en Mao-dress mens resten hadde på seg dresser, sa Soros.

Soros mener å se en gryende opposisjon til Xi i kommunistpartiet og i det kinesiske samfunnet.

– Xi har mange fiender. Selv om ingen kan motsette seg ham offentlig fordi han kontrollerer hele maktapparatet, pågår det en intern kamp innad i kommunistpartiet. Den er blitt så skarp at den har kommet til uttrykk i ulike partipublikasjoner. Xi er under angrep fra de som var inspirert av Deng og som ønsker å se en større rolle for privat næringsliv, sa Soros.

– Ser ikke lovende ut

Xi har vingeklippet de store teknologiselskapene Tencent og Alibaba. Samtidig er eiendomssektoren midt i en alvorlig krise med enorm gjeld og forpliktelser de ikke klarer å innfri. China Evergrande har forpliktelser på over 2600 milliarder kroner.

– Modellen som oppgangen i eiendomssektoren er basert på er ikke bærekraftig. Folk kjøper leiligheter og begynner å betale før bygging starter. Hele systemet er basert på kreditt. Lokale myndigheter henter inn de meste av inntekter fra å selge tomter og landområder til høyere og høyere priser, sa Soros.

Soros utelukker ikke at Xi vil klare å få kontroll på eiendomssektoren.

– Han har mange verktøy tilgjengelig. Spørsmålet er om han vil bruke dem riktig. I andre kvartal 2022 vil vi ser om han har lykkes. Den nåværende situasjonen ser ikke lovende ut for Xi, sa Soros.

Internasjonale medier som Bloomberg, CNBC og Reuters har forsøkt å få en kommentar fra kinesiske myndigheter til Soros siste kraftsalver, men er blitt møtt med stillhet.

Internasjonale finansinstitusjoner og IMF har nedjustert vekstprognosene for Kina for 2022. De fleste anslagene ligger på rundt fem prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.