China Evergrande startet en halsbrekkende vekst og ekspansjon under finanskrisen for 13 år siden. Grunnlegger Xu Jiayin hadde ambisjoner og kontakter helt til topps i Kina. Evergrande-logoen er å finne i boligprosjekter i over 200 byer.

Det børsnoterte konglomeratet har balansert på kanten av stupet lenge. Det har ikke manglet på advarsler. Selskapet ble pålagt å redusere gjelden ved årsskiftet. Evergrande påstod at de redusert gjelden i vår. Isteden pyntet de på balansen.

1,4 millioner boliger under bygging

På torsdag ble handelen i selskapets obligasjonsgjeld suspendert etter at obligasjonene falt med over 20 prosent. Da handelen startet opp igjen falt obligasjonsgjeld med forfall i 2023 med 30 prosent.

Aksjekursen falt med 11 prosent på det meste. Minutter før Hongkong-børsen stengte gikk det rykter på sosiale medier om at kommunistledelsen i Beijing ville gi Evergrande pusterom ved å tvinge kreditorene til å reforhandle gjeldsbetingelsene. Aksjekursen steg.

– En kollaps hos Evergrande ville bli den største testen Kinas finanssystem har stått overfor på mange år, skriver sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet tror at hvis det kommer en redningsoperasjon fra kinesiske myndigheter vil denne være rettet mot kjøpere som har kjøpt boliger som er under bygging. Det skal dreie seg om rundt 1,4 millioner enheter med forpliktelser på 1750 milliarder kroner.

– En restrukturering som prioriterer boligkjøpere vil ikke gi mye igjen til andre kreditorer, påpeker Williams hos Capital Economics.

Sort svane i Kina

Evergrande påstår at de sysselsetter nesten 200.000 mennesker og har skapt 3,8 millioner arbeidsplasser i Kina. Tidligere denne uken demonstrerte ansatte over ubetalte lønninger.

Finansinstitusjoner lett etter en «sort svane» – en hendelse som kan utløse en krise for den kinesiske økonomien, tilsvarende hva som skjedde da finansinstitusjonen Lehman Brothers utløste finanskrisen i USA i 2008.

– Vi har lenge ment at et banksammenbrudd vil bli utløst av kollapsen hos en av de store eiendomsutviklerne og det mest sannsynlige scenariet for en hard landing i Kina. Selv om alarmen ikke har gått i finansmarkedene betyr ikke at det ikke vil skje, skriver Williams og teamet hos Capital Economics.

Internasjonale finansinstitusjoner følger dramaet rundt China Evergrande tett. Kredittvurderingsselskapet Fitch har kommet med nye advarsler og nedgraderinger denne uken og gitt obligasjonsgjelden kredittvurderingen «CC».

Goldman Sachs anbefaler investorer å kvitte seg med aksjen.

– Eiendomsutviklerne er under press, skriver leder for Asia-strategi hos den svenske storbanken SEB, Eugenia Victorino, i en ny rapport og peker på likviditetsproblemer for store deler av eiendomssektoren.

– Det er også verdier

China Evergrande har kvittet seg med verdier for å redusere gjeld. Det er også håp om at selskapet vil få pusterom hvis kreditorene får beskjed fra kinesiske myndigheter om å starte forhandlinger.

Det er høy volatilitet rundt selskapet. Aksjekursen falt med 2,3 prosent ved børsåpning fredag før den tok seg svakt opp.

– Når en snakker om gjeld er det viktig å huske at det også er verdier. Når disse to sammenlignes reduseres risikoen og sannsynligheten for at de mister kontrollen. Jeg vil bli overrasket om president Xi Jinping vil tillate en redning i full skala, men det må sees i sammenheng med en økonomi på 14.000 milliarder dollar, sier direktør James Laurenceson ved tenketanken Australia-China Relations Institute til The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.