Det er ett år siden verden for alvor ble oppmerksomme på problemene hos China Evergrande – eiendomsselskapet som var rangert som verdens mest verdifulle for tre-fire år siden. Aksjekursen har stupt fra over 17 Hongkong-dollar i midten av januar i fjor til 1,72 Hongkong-dollar.

Gjeld og forpliktelser var på rundt 2700 milliarder ved utgangen av tredje kvartal. Selskapet har vært suspendert fra handel ved Hongkong-børsen flere ganger. Nå lover selskapet at de gjør alt for å innfri forpliktelsene og unngå at gjeldskrisen sprer seg til resten av Kina.

Verste er ikke over

Evergrande har flyttet ut fra hovedkontoret i Shenzhen, bekreftet selskapet i en kort melding på eget nettsted på tirsdag. Den dominerende logoen er blitt fjernet fra eiendomskomplekset i storbyen, hvor rasende kreditorer stengte inngangspartiet i fjor høst.

«For å spare kostnader har selskapet kansellert leasingavtalen med Houhai Excellence Center og flyttet til egen eiendom», heter det i en kort melding fra China Evergrande, som har sett aksjekursen kollapse.

Dette skjer samtidig som at klokken tikker ned mot en ny tidsfrist. I løpet av torsdag må Evergrande klare å komme til enighet med kinesiske kreditorer om å utsette betaling på over 5,5 milliarder kroner frem til midten av juli. Målet er å få arbeidsro.

DNs finansredaktør: – Evergrande er et pyramidespill
Evergrande er bare toppen av isfjellet når det gjelder kinesiske selskapers gjeldsproblemer.
02:10
Publisert:

– Jeg tror det verste ikke er over. Mye avhenger av hva kinesiske myndigheter gjør med likviditetstiltak, sier kredittanalytiker for fremvoksende markeder hos Seaport Global, Himanshu Porwal, til Reuters.

Han peker på at Evergrande har fått utsettelser i flere måneder.

– Jeg vet ikke helt hva de venter på, sier Porwal.

Brannsalg

Internasjonale kredittvurderingsselskaper har foretatt en rekke nedgraderinger de siste månedene. Obligasjonsgjeld med forfall i første kvartal er dobbelt så høy som den var i fjerde kvartal 2021 – et marerittkvartal for kinesiske eiendomsselskaper.

Ifølge en ny rapport fra Fitch Ratings vil en tredjedel av de største eiendomsselskapene få likviditetsproblemer hvis eiendomssalget faller med over 30 prosent i 2022. China Evergrandes eiendomssalg falt med 38,7 prosent i 2021.

«Jo lenger påkjenningen på den kinesiske eiendomssektoren fortsetter, desto større er risikoen for at forbrukertilliten svekkes», skriver Fitch i rapporten.

Konkurrenten Shimao Group har fått nedgradert obligasjonsgjelden til søppelstatus fra S&P Global Rating denne uken. Selskapet havnet i mislighold på et lån sist fredag. Aksjekursen stupte med 17 prosent før den tok seg opp igjen med 20 prosent på mandag.

Selskapet har startet et brannsalg. Ifølge den kinesiske næringslivsavisen Caixin har Shimao-ledelsen gitt beskjed om at «alt er til salgs» – både næringseiendom og leilighetsprosjekter. Børsverdien på selskapet har falt med over 75 prosent på 12 måneder.

«Et betydelig antall kinesiske utviklere opplever betydelig press og slitet med en stram likviditet», skriver S&P Global Rating-analytiker Ricky Tsang i en ny rapport.

Råtne lån i balansen

Det var rekordstore mislighold i den kinesiske eiendomssektoren i 2021. Situasjonen er svært uoversiktlig. China Minsheng Bank, som ble etablert for 25 år siden som Kinas første private bank, har gitt lån på 130 milliarder yuan til eiendomsselskaper i høyrisikokategorien.

Ifølge Citibank tilsvarer dette 27 prosent av kjernekapitalen – den høyeste eksponeringen av noen kinesisk bank. Aksjekursen har falt med over 30 prosent – det meste av de 155 største bankene og finansinstitusjonene som inngår i Bloomberg World Banks Index.

– Risikoen fra private eiendomsutviklere vokser. Det vil ta minst tre år for Minsheng å rydde opp i råtne lån, sier direktør Shen Meng hos investeringsbanken Chanson & Co. til Bloomberg.

Kinesiske eiendomsselskaper har forfall på forpliktelser på 197 milliarder dollar i januar – inklusive lønnsutbetalinger, ifølge beregninger foretatt av Nomura og Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.