Det har ikke manglet advarsler om at Kina er på vei mot en gjeldskrise. I år passerte gjelden for første gang 300 prosent av bruttonasjonalprodukt (bnp), ifølge Institute of International Finance (IIF). Dette tilsvarer over 40.000 milliarder dollar – 15 prosent av den globale gjelden.
Verre før det blir bedre
De statseide kinesiske bankene har vært gjennom flere runder hvor de har avskrevet råtne lån og fått tilført frisk kapital for å styrke balansen. Selskaper har tatt opp store lån i gråmarkedet, hvor likvide storselskaper har lånt ut penger – uten at dette ble rapportert.
Dette er en praksis det er blitt slått hardt ned på. Selskaper har svart med å hente inn penger via obligasjonsmarkedet. Frem til 2014 var det svært sjelden at selskaper havnet i mislighold. Dette har endret seg drastisk.
Mislighold har økt med nesten 100 ganger på fem år, til 99,4 milliarder yuan (128 milliarder kroner) i årets første 11 måneder, ifølge kredittvurderingsselskapet Fitch, som har analysert regnskapene til kinesiske selskaper.
– Vi ser at 60 prosent av selskaper med gjeld med forfall de neste 12 månedene ikke har nok kontanter, sier analysedirektør for Kina hos Fitch, Jenny Huang, til South China Morning Post.
Hun mener at situasjonen kan være alvorligere enn dette. Årsaken er at mange selskaper som har havnet i mislighold har foretatt delbetalinger og dermed unngår å havne i registre som dårlig betalere.
Kredittvurderingsselskapet Moody’s advarte i forrige uke om at kinesiske selskaper i de fleste bransjer vil oppleve et fall i omsetningsveksten i 2020. Den økonomiske veksten ventes å falle til det laveste på nesten 30 år.
«Ting vil bli mye verre før det blir bedre», skriver den australske finansinstitusjonen Macquarie i en analyse.
Storselskap i mislighold
Råvarehandelsselskapet Tewoo Group, som var rangert som verdens 132. største selskap på Fortune 500-listen i 2018, klarte ikke å oppfylle forpliktelsene overfor obligasjonseierne i begynnelsen av desember.
Investorer kommer til å tape 1,25 milliarder dollar, ble det bekreftet på torsdag.
– Dette er mislighold basert på vår definisjon, sier kredittanalytiker Ivan Chung hos Moody’s Investor Services til Bloomberg.
Dette er det største misligholdet av et dollarobligasjonlån for et offentlig eid selskap i Kina siden Guangdong International Trust and Investment kollapset i 1998. Dette er fortsatt den største konkursen i Kinas historie.
Tewoo hadde en omsetning på 66,6 milliarder dollar i fjor og et resultat på 122 millioner dollar.
– Dette er en ganske hårete situasjon. Mange investorer ventet at Tewoo i det minste ville betale renter på offshoregjelden, sier kredittspesialist Christopher Lee hos S&P Global til New York Times.
Myndigheter og selskaper har vært opptatt av at kinesiske investorer skal få føle det når selskaper har havnet i mislighold – og ikke utenlandske kreditorer.
En fjerdedel av alle dollarobligasjoner utstedt i Kina, har forfall i 2020 – tilsvarende 235 milliarder dollar.
– Kinesiske investorer har tidligere hatt en sterk overbevisning om at regjeringen ville støtte statseide foretak. Nå er denne troen blitt svekket, sier senior kredittanalytiker Zhi Wei Feng hos Loomis Sayles Investments Asia til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.