Siden finanskrisen brøt ut for ti år siden har den kinesiske gjelden, målt mot landets bruttonasjonalprodukt (bnp), blitt fordoblet til 270 prosent. I 2007 var Kinas bruttonasjonalprodukt på 3550 milliarder dollar. I for passerte verdiskapingen 12.000 milliarder dollar.

– Skvetne investorer

Det er fire år siden et kinesisk selskap for første gang ikke klarte å innfri obligasjonslån på over 20 milliarder kroner. Hittil i år har over 20 kinesiske selskapet endt i mislighold, blant annet energiselskapet CEFC China Energy med 2,5 milliarder kroner.

– Investorer er skvetne når de ser mislighold og frykter det vil komme flere de neste månedene, sier styreformann Wang Feng hos Ye Lang Capital i Shanghai til South China Morning Post.

Obligasjoner pålydende 20.000 milliarder yuan (24.000 milliarder kroner) har forfall de neste 12 månedene. Myndighetene har strammet inn overfor banker og finansmarkedet, noe som kan gjøre det vanskeligere for bedrifter å få hentet inn ny finansiering i markedet.

– Det er ikke uvanlig for bedrifter med høy gjeld å bli sårbare når det strammes inn. Begrenset tilgang til ny finansiering kan også ødelegge sunne bedrifter, sier Wang.

UBS Securities påpeker at mislighold utgjør en svært liten del av samlede utlån og forpliktelser. S&P Global Ratings advarte tidligere i år om at det er et tidsspørsmål før kommuner ikke vil være i stand til å oppfylle sine forpliktelser og havne i mislighold.

– Hva de ikke kan se

Australias sentralbanksjef Philip Lowe er bekymret hva det kinesiske gjeldsberget kan føre til utenfor Kinas grenser.

– Kanskje den største risikoen for den kinesiske økonomien for øyeblikket ligger i finanssektoren og den store gjeldsoppbyggingen det siste tiåret. Blant de største risikoene for Australia er at noe går galt i Kina, sa Lowe under et seminar på Australia-China Relations Institute.

Sentralbanken har ansatt økonomer som kun har som oppgave å følge den kinesiske økonomien, blant annet flere som er utplassert ved den australske ambassaden i Beijing.

– Erfaringer fra andre land viser at oppbyggingen av finansiell risiko tilsvarende hva vi ser i Kina nesten alltid blir etterfulgt av en nedgang i bnp-veksten eller en finanskrise. Det er viktig å påpeke at dette ikke er uunngåelig og at Kina kan ha lært av andre land. Det er likevel viktig at bekymringen blir reist, sa Lowe.

Kina er Australias viktigste handelspartner

Den australske storbanken ANZ mener det er god grunn til å være bekymret – også for kinesiske myndigheter.

– Hva som bekymrer dem mest er hva de ikke kan se. Vinduet for å løse dette er åpent for en kort tid. Spørsmålet er om kinesiske myndigheter er i stand til å gjennomføre det, sier sjeføkonom for Kina hos ANZ, Raymond Yeung, til Financial Review.(Vilkår)

Slik ble årets viktigste elbilnyhet til
Jaguar-designer Ian Callum hevder elbilen I-Pace er det mest spennende prosjektet han noensinne har jobbet med. Her forklarer han hvordan bilen ble som den ble.
10:17
Publisert: