Før Kina tok fri i forbindelse kinesisk nyttår i forrige uke lovte det private investeringsselskapet China Minsheng Investment Group Corp. kreditorene at de ville betale et obligasjonslån på 3,7 milliarder kroner med forfall 1. februar.

Obligasjonseierne har fortsatt ikke fått betalt.

Skylder på småinvestorer

China Minsheng Investment Group Corp. (CMIG) har ekspandert siden 2014 med store investeringer. Ved utgangen av 3. kvartal i fjor hadde selskapet bokført en gjeld på 232 milliarder yuan (300 milliarder kroner). Dette var en økning på 70 milliarder yuan på ni måneder.

Det ble etablert med en aksjekapital på 60 milliarder kroner i 2014 med 59 private selskaper som aksjonærer. De har basert seg på kortsiktig finansiering siden etableringen.

På mandag stupte verdien av obligasjonslånet med 30 prosent og handelen med lånet ble stanset to ganger ved Shanghai-børsen.

– Dette er merkelig. Det syder av rykter i markedet og selskapet har fortsatt ikke kommet med en respons, sier en obligasjonsinnehaver til den kinesiske næringslivsavisen Caixin.

I januar, før forfall, falt obligasjonslånet med 30 prosent. Selskapet skyldte på småinvestorer «som handler på rykter». Ifølge Caixin er dette første gang selskapet ikke har innfridd forpliktelsene på et obligasjonslån.

Hyppigere mislighold

I 2018 var det en firedobling i mislighold av obligasjonslån i Kina sammenlignet med 2016 og 2017, hvor det lå stabilt på rundt 30 milliarder yuan. Fjorårets mislighold på 119,6 milliarder yuan er en ny rekord.

Fem uker inn i det nye året er det høyere enn for hele 2015, ifølge en oversikt fra Bloomberg.

Kinesiske myndigheter strammet inn i fjor og ønsker at gjeldseksponeringen reduseres. Det er blitt langt vanskeligere å få bankfinansiering. Det er også mindre likviditet i markedet for selskaper med en høy risikoprofil.

De siste ukene har det skjedd en lettelse fra sentralbanken og myndighetene. Bankenes reservekrav er blitt nedjustert, noe som skal kunne gi økt kreditt i markedet.

– Kinesiske selskapers ekspansjon de siste årene har skjedd ved å utstede gjeld, vanligvis kortsiktige lån. Investeringshorisonten deres har typisk vært lengre. De siste mislighold viser at selskapene sliter med å fornye gjelden – til tross for nye lettelser, sier Shen Chen hos Shanghai Maoliang Investment Management til Bloomberg.

Wintime Energy forsøker å tilbakebetale 20 prosent av et obligasjonslån på 3,8 milliarder yuan som hadde forfall 6. februar. Gjelden til råvareselskapet er firedoblet på fem år og selskapet var i mislighold allerede i fjor.

– Mislighold vil skje hyppigere, advarer direktør Anne Zhang hos JPMorgan Private Bank til nyhetsbyrået.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: