Grindr ble lansert i mars 2009 som en mobilapplikasjon for nettdating for homofile, biseksuelle og transpersoner. Det skulle ta tre år før den mer kjente Tinder-appen ble lansert.

Begge appene benytter smarttelefoner med innebygd gps for å finne potensielle sjekkepartnere i nærområdet.

Frykter utpressing

For tre år siden ble 60 prosent av Grindr solgt til det kinesiske dataselskapet Beijing Kunlun Tech. Selskapet fikk full kontroll over appen i 2018. Antall Grindr-brukere har økt og appen er tilgjengelig over store deler av verden.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter mener eierskapet utgjør en risiko og forlanger at selskapet, som er registrert i USA, får nye eiere. Årsaken er sensitive opplysninger som brukerne gir fra seg til selskapet.

Det Trondheims-baserte forskningsinstituttet Sintef dokumenterte i 2018 at Grindr hadde delt hiv-status på brukerne med to andre selskaper – i tillegg til gps-posisjon, brukernavn, alder, epost og 20 andre private dataelementer. Grindr skal senere ha fjernet denne datadelingen.

Committee on Foreign Investment, som overvåker utenlandske investeringer i amerikanske selskaper, har beordret Kunlun om å selge den 60 prosent eierposten de har i selskapet, ifølge Reuters.

Amerikanske myndigheter frykter at kinesiske myndigheter vil vite om brukere jevnlig er innom Pentagon eller CIA. Denne informasjonen kan bli brukt til utpressing av brukerne.

– Vi ser mer nøye på informasjon som er tilgjengelig og dens betydning i hverdagen nå, enn tidligere. Da var vi veldig fokusert på militære fortrinn og rene industrielle fordeler, sier direktør for etterretningsanalyser hos it-sikkerhetsselskapet FireEye til Wall Street Journal.

Kontroversiell eier

Kunlun hadde planlagt en børsnotering av sjekkeappen i USA. Disse planene er skrinlagt. Ifølge Reuters kilder forberedes det nå et rent salg av selskapet.

Kunlun er også under etterforskning rundt hvordan de sikret seg kontroll over Grindr i 2016 og 2018. Grunnlegger og tidligere konsernsjef Joel Simkhai forsvant ut av selskapet etter at Kunlun overtok de resterende aksjene i fjor.

Kunlun, som ble etablert i 2008 av to studenter med bakgrunn fra det kinesiske eliteuniversitetet Tsinghua, har foretatt en rekke internasjonale oppkjøp.

I 2016 kom det et bud fra et kinesisk konsortium ledet av Kunlun på å kjøpe Opera Software for 10,5 milliarder kroner. Salget kollapset da det ikke ble godkjent av amerikanske myndigheter innen fristens utløp. Forbrukerdivisjonen ble senere solgt for fem milliarder kroner.

I et intervju med DN for to år siden fortalte grunnlegger Yahui Xhou hemmeligheten med å lykkes i Kina.

– Mitt beste råd til alle studenter, gründere, selskaper og næringslivsledere som nå ønsker å lykkes i Kina: Skaff dere et godt forhold til offentlige ansatte og myndighetene. Hvis man ønsker å tjene penger i Kina, må man ha et godt forhold til staten, sa Zhou.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.