Tidlig i vår stengte finansbyen Shanghai nesten helt ned i over to måneder. Myndighetene svarte med omfattende restriksjoner, noe som rammet den økonomiske aktiviteten i hele Kina, men skapte også store forstyrrelser i verdenshandelen.

Det samme kan være i ferd med å gjenta seg nå.

Ny pessimisme

Guangdong-provinsen i Sør-Kina, som grenser mot Hongkong, har en lang historie som en av de viktigste økonomiske regionene i Sør-Kina. Den økonomiske verdiskapingen er den høyeste av alle de 31 kinesiske provinsene. Veksten var på åtte prosent i 2021.

På en uke har antall registrerte smittetilfeller blitt mer enn seksdoblet. De fleste skolene ble stengt ned i provinshovedstaden Guangzhou, en by med nesten 20 millioner innbyggere, på torsdag. Innbyggerne i flere distrikter er blitt bedt om å holde seg hjemme.

Hvordan Kina holder fabrikker åpne under null-covid-tiltakene
Noen av Kinas største selskaper har blitt tvunget til å innføre et lukket kretsløpssystem for å holde koronasmitten unna. Kinesiske arbeidere spiser, sover og trener på jobb, av og til i månedsvis, under null-covid-strategien president Xi Jinping har innført. Bloombergs Allen Wan forklarer hvordan systemet fungerer.
02:03
Publisert:

– Slik situasjonen er nå, er det vanskelig å vite om Guangzhou vil repetere hva Shanghai gjorde i vår. Hvis de gjør det vil det føre til en ny runde pessimisme i Kina, skriver sjeføkonom for Kina, Ting Lu, hos finansinstitusjonen Nomura i en ny rapport.

Andre mener myndighetene ikke har noe valg hvis de mener alvor med nullsmittestrategien.

– Det jeg tror vil skje er en omfattende nedstengning, noe som kan vare en stund, tilsvarende hva de gjorde i Shanghai. Det virker som at tiltakene som har vært på plass den siste uken ikke er omfattende nok til å stanse smitteoverføringen fullstendig, sier epidemiologiprofessor Ben Cowling ved University of Hong Kong til Sydney Morning Herald.

Foreløpig er ikke flyplassen ved Baiyun, hvor blant annet frakt- og logistikkselskapet FedEx har en av sine største regionale sentre, ikke berørt. 84 prosent av alle ruteflyvninger var kansellert på onsdag.

– Alvorlig og komplekst

I andre kvartal, da Shanghai holdt stengt, fikk Kina en økonomisk vekst på kun 0,4 prosent. Dette tok seg opp i tredje kvartal – til 3,9 prosent. Men, det ligger lagt under myndighetenes mål om en økonomisk vekst for 2022 på over fem prosent, som ikke er innen rekkevidde.

– For tiden er det fortsatt høy risiko for lokal smittespredning. Det siste utbruddet er fortsatt alvorlig og komplekst, sa visehelsedirektør Zhang Yi i Guangzhou på en pressekonferanse denne uken.

Antall nye smittetilfeller i Beijing er på det høyeste nivået siden mai. Ifølge avisen Global Times er det omfattende kanselleringen av fly til og fra Beijing. Over 75 prosent av alle flyvninger ble kansellert på torsdag.

Den statskontrollerte avisen skriver at «epidemiforebyggende tiltak og kontroll over hele landet står overfor store utfordringer». På sosiale medier i Kina kommer frustrasjonen til uttrykk. Sensuren jobber for fullt med å fjerne kritiske innlegg rettet mot nullsmittestrategien.

– Det er nesten umulig for de fleste mennesker å leve et vanlig liv med alle de strenge reglene og forskriftene. Det krever en ekstraordinær innsats, sier en kinesisk kvinne i 20-årene til Foreign Policy.

Negativt for 2023

Internasjonale finansinstitusjoner forsøker å tolke signalene fra kommunistledelsen om når det kan bli en normalisering og endring av nullsmittestrategien.

Nesten halvparten av 23 økonomer som Bloomberg har intervjuet mener en gjenåpning av Kina, som er verdens nest største økonomi, vil starte i andre kvartal 2023. Det er også enkelte som mener det først vil skje i 2024.

– Dette vil ikke bare skje gradvis og over lang tid, men også bety en del frem og tilbake og falske forventninger. Investorer og næringsliv bør ta med nullsmittestrategien for Kina-strategiene for hele 2023, skriver konsulentselskapet Trivium China i en ny rapport.

Capital Economics advarer om at en plutselig endring av den kinesiske nullsmittestrategien vil ha negative konsekvenser på økonomien i 2023 da det vil føre til økt smitte.

– Selv nå, når virussituasjonen er det verste den noen gang har vært, står områdene som har de største utbruddene for mindre enn halvparten av Kinas bruttonasjonalprodukt. Når nullsmittestrategien forlates vil hele Kina møte smitteutbrudd samtidig, skriver seniorøkonom Julian Evans-Pritchard.

Analyse- og rådgivningsselskapet peker på at en langt lavere andel av eldre har tatt tre vaksiner i Kina enn blant annet i Australia, Japan, Sør-Korea og Taiwan. I Japan er det 12 sykepleiere for 1000 innbyggere. I Kina er andelen på litt over tre.

– Et nært forestående skifte vekk fra nullsmittestrategien vil lysne de økonomiske utsiktene for 2024 og senere. Sammenlignet med dagens situasjon vil konsekvensene for 2023 være negative, skriver Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.