President Donald Trump bekreftet på torsdag at han i neste uke vil innføre høye tollsatser på import av stål og aluminium. Begrunnelsen er at dette vil beskytte amerikansk industri. Dette er argumenter som investorer ikke kjøper. Wall Street falt kraftig på torsdag.

Frykter handelskrig

Børsskrellet har fortsatt over Stillehavet i Asia på fredag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt nesten tre prosent i tidlig handel, og endte ned 2,5 prosent. Kursene på stål- og aluminiumsprodusenter falt, men også bilprodusenter som er avhengig av disse råvarene.

«Dette øker risikoen for en ren handelskrig. Det vil legge en demper på den økonomiske veksten og råvareindustrien», skriver Australia & New Zealand Banking Group i et morgennotat.

Nikkei-indeksen falt med over 600 poeng.

«Gitt den usikkerheten dette medfører, med økt press på importtollene fra USA, vil vi se økt risiko fremover», skriver strateg Chang Wei Liang hos Mizuho Bank i et morgennotat.

Japan er en nær alliert av USA og handelsministeren sier han håper at japanske selskaper ikke inngår når straffetollen iverksettes.

– Stål- og aluminiumsimport berører ikke den nasjonale sikkerheten i USA i det hele tatt. Dette er noe jeg vil formidle til USA når jeg får mulighet, sier handelsminister Hiroshige Seko på fredag.

– Idiotisk

Den kinesiske stålindustrien eksporterer kun to-tre prosent av produksjonen til USA. Rundt ti prosent av aluminiumsproduksjonen havner på det amerikanske markedet.

– Dette er en idiotisk handelsbeskyttelse. Det vil gjøre USA svakere og ikke sterkere. Ved å overbeskytte amerikanske stålprodusenter vil hele industrien bli utdatert samtidig som at kundene får høyere priser, sier visestyreformann Li Xinchuang hos interesseforeningen China Iron & Steel Association til Bloomberg News.

Trump møtte representanter for den amerikanske amerikansk stål- og aluminiumsindustrien på torsdag.

– Disse tollsatsene kommer til å vare lenge, sa Trump.

Den japanske bilprodusenten Toyota, som produserer det meste av de selger av biler i USA ved amerikanske fabrikker, mener dette vil føre til betydelig høyere produksjonskostnader. Rundt 90 prosent av stål og aluminium de benytter kommer fra amerikanske fabrikker.

«Den amerikanske regjeringens beslutning om å innføre betydelig importtoll på stål og aluminium vil ha en alvorlig innvirkning på bilprodusentene, underleverandører og kunder», sier Toyota i en uttalelse til Reuters.

Canada og Brasil forventes å bli hardest rammet av den amerikanske straffetollen. De to landene utgjorde 29 prosent av den amerikanske stålimporten i fjorårets tre første kvartaler.

«Vi mener at viktige handelspartnere, blant annet Canada, bør være unntatt fra importtariffer på aluminium», skriver aluminiumsprodusenten Alcoa til CNBC.(Vilkår)

Eiendomsinvestor Christian Ringnes forteller om sin første forretningside og hvorfor han ble anbefalt å starte begravelsesbyrå
02:56
Publisert: