I september var det en eksportvekst på 5,7 prosent. Det var ventet en nesten like høy vekst – konsensus lå på 4,5 prosent. Det endte på en nedgang på 0,3 prosent målt i amerikanske dollar.

Importen til Kina falt med 0,7 prosent, mens det var ventet en svak vekst, ifølge Reuters.

– November vil ikke bli pent

Dette er første gang siden mai 2020, helt i begynnelsen av pandemien, at eksporten falt sammenlignet med samme måned forrige år.

– Dette er dårlige nyheter for Kina, Asia og verden. Den globale etterspørselen går i dass («goes South»). Med et fall i den globale etterspørselen og forstyrrelser i forsyningskjedene – vel, november vil ikke bli pent, sier seniorøkonom Trinh Nguyen hos Natixis i kommentartråd via Twitter.

Capital Economics mener forsyningskjedene ikke påvirket oktobertallene negativt.

– Denne gangen kan ikke skyldes legges på forsyningskjedene. Selv om virusutbrudd ble intensivert i forrige måned ble produksjonssektoren stort sett skånet for restriksjoner. I stedet ser vi at den nylige nedgangen i eksportvolumet reflekterer en reversering fra den globale etterspørselen av kinesiske varer etter veksten under pandemien, skriver Zichun Huang i et notat like etter handelstallene kom mandag formiddag lokal tid.

Apple kutter Iphone-produksjonen etter nye Kina-nedstengninger

Analyse- og rådgivningsselskapet tror eksporten vil falle, ikke bare de neste månedene, men også de neste kvartalene.

– Globale innstramninger og effekten dette vil ha på kjøpekraften fra høy inflasjon vil sende verdensøkonomien inn i en resesjon neste år, skriver Capital Economics, hvor de konkluderer med at «utsiktene er mørke».

Kuttet Kina-prognoser

Internasjonale finansinstitusjoner har begynt å kutte i de kinesiske prognosene for neste år. Barclays tror den kinesiske eksporten vil falle med mellom to og fem prosent i 2023 på grunn av sannsynlig resesjon i USA og Europa.

Det er under to måneder siden Barclays kuttet de kinesiske vekstprognosene for 2023 til 4,5 prosent. Nå mener de det er mer sannsynlig med en vekst på 3,8 prosent.

«Kinas andel av den globale eksporten har falt i år. Utenlandske selskaper har flyttet ordrer vekk fra Kina til de asiatiske nabolandene, blant annet Vietnam, Malaysia, Bangladesh og India for de mer arbeidsintensive produktene», skrev Barclays-teamet i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.