Over to måneder etter at koronaviruset covid-19 hadde spredt seg i Kina gikk det opp for vestlige land at de ikke var immune. I andre uke av mars ble store deler av Europa og USA stengt ned. Handelsstatistikkene for april viser hvor hardt verdenshandelen ble berørt.

– Enestående nedgang

Ifølge CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis falt verdenshandelen med 12,1 prosent i april, målt i volum, sammenlignet med mars. Sammenlignet med april i fjor var nedgangen på 16,2 prosent.

I verdi falt handelen med 2.8 prosent. Eksportvolumet stupte med 23 prosent for eurosonen og USA.

«En enestående nedgang i verdenshandelen», konkluderer det nederlandske statistikkbyrået, som hver måned utarbeider detaljerte statistikker for verdenshandelen.

Capital Economics karakteriserer hva som skjedde i aprilukene som en «kollaps i verdenshandelen».

«Handelsstatistikkene for april bekrefter at koronavirusrestriksjonene har rammet handelsstrømmene hardt. Den kraftige nedgangen er skuffende etter en svakere nedgang i mars på rundt 2,5 prosent», skriver Gabriella Dickens hos analyseselskapet i en ny rapport.

Hun mener at ødeleggelsene er litt mindre enn fryktet.

«Ferske realtidsindikatorer gir et håp om at det verste er over», ifølge Capital Economics.

Koronapandemien har ført til økt etterspørsel etter ansiktsmasker, medisinsk utstyr og elektronikk til bruk på hjemmekontorer. I Kina utgjorde dette tre prosent av eksporten i mai i fjor. I år var andelen på 14 prosent.

«Uten dette ville den kinesiske eksporten ha falt med over 10 prosent i forrige måned – langt mer enn nedgangen på 3,3 prosent», skriver Dickens.

– Bemerkelsesverdig utvikling

Analysesjef Turner Holm hos Clarksons Platou Securities overvåker den internasjonale skipstrafikken og havneanløp for å utarbeide realtidsindikatorer som viser hva som skjer nå – og ikke hva som skjedde for to-tre måneder siden, som tradisjonell statistikk gjør.

«Så langt i juni ser det ut til at den globale handelen er i en oppadgående trend», skriver han i en ny rapport.

Beijings siste smitteutbrudd kan ha startet flere uker før det ble oppdaget
Forsinkelsen viser hvor vanskelig det er å utrydde koronaviruset uten tilgjengelige vaksiner.
01:35
Publisert:

Detaljhandelsstatistikkene fra USA, Tyskland og Storbritannia for mai var betydelig bedre enn fryktet. Det er Kina som leder an. Havneanløp for «Deep Sea Cargo Vessels» er fem prosent høyere i juni enn samme måned i fjor.

«Kina fortsetter å vise tegn på en økonomisk ekspansjon og leder verden opp etter koronapandemien. Vekstprognosene er revidert høyere nylig og peker mot en økonomisk vekst for andre kvartal. Det er en bemerkelsesverdig utvikling sett i den globale sammenhengen», ifølge Turner Holm.

«Havneanløp av skip som er mest knyttet opp mot tungindustri, og sannsynligvis mest representativ for den økonomiske aktiviteten, er 7–8 prosent lavere enn i fjor», skriver han.

Det er en bedring fra nedgangen på 10 prosent i store deler av mai. Containerskipstrafikken har falt med fem prosent sammenlignet med i fjor. Dette er basert på data frem til og med 21. juni.

«Med andre ord ser det ut som at verdenshandelen normaliseres – om ikke normaltilstander», ifølge analysesjefen hos Clarksons Platou Securities.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.