Ifølge en pressetalsmann for Det hvite hus vil sanksjonene komme som en reaksjon på «Kinas tyveri av opphavsrettigheter og intellektuell eiendom». Kina skal ha stjålet amerikansk teknologi, patenter og strategier fra amerikanske selskaper, ifølge Trump-administrasjonen.

Kinesisk tyveri

I februar kunngjorde den amerikanske presidenten straffetoll på inntil 25 prosent på import av stål og aluminium. Dette vil ramme kinesiske produsenter i liten grad. Under to prosent av den kinesiske metallproduksjonen eksporteres til USA.

Nå kommer målrettede økonomiske sanksjoner rettet mot Kina, som hadde et handelsoverskudd på over 375 milliarder dollar mot USA i 2017. Verdien på sanksjonene skal ligge på minst 50 milliarder dollar i året, ifølge lekkasjer til amerikanske medier.

– Kinas tyveri koster USA 350 milliarder dollar i året. Jo større – jo bedre, sier den amerikanske næringslivstoppen Daniel DiMicco, som også er økonomisk rådgiver til Trump, til New York Times.

Trump sa for et par uker siden at målet er å redusere det kinesiske handelsoverskuddet mot USA med 100 milliarder dollar. Kina har svart med at det er det enkelt å gjøre – ved å la amerikanske selskaper eksportere høyteknologi til Kina. Mye er underlagt eksportforbud.

– Torsdag vil president Trump kunngjøre hva han har besluttet – basert på innstillingen fra handelsrepresentant Robert Lighthizer, sa en kilde til Reuters på onsdag.

Ifølge New York Times vil det også bli innført restriksjoner på kinesiske investeringer i USA, blant annet innenfor kunstig intelligens og mobilteknologi.

Kan ramme Trump-velgere

Kina vil ikke sitte stille og se på at det innføres økonomiske sanksjoner mot landet, som fortsatt er svært avhengig av eksport for å opprettholde en stabil økonomisk vekst.

– Hvis den dagen kommer at USA iverksetter tiltak som skader våre interesser, vil vi definitivt komme med mottiltak som beskytter våre legitime interesser, sa pressetalskvinne Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet på onsdag.

Den amerikanske næringslivsforeningen i Kina har advart om at økonomiske sanksjoner vil ramme amerikanske selskaper som har brukt store ressurser på å komme seg inn på det kinesiske markedet hardt.

«Et fokusert forsøk på å rette opp i problemer er bedre enn å innføre sanksjoner som vil føre til store ødeleggelser for amerikanske forbrukere, bønder og produsenter», sier direktør Jake Parker hos i en uttalelse.

Kina vil sannsynligvis svare med mottiltak som vil ramme den amerikanske landbrukssektoren, blant annet eksport av soyabønner. USA eksporterer årlig soyabønner, som blant annet brukes i dyrefôr, for 14 milliarder dollar. De kan velge å øke importen fra Sør-Amerika.

– Dette har potensial til å få en enorm betydning. Når du vet at Kina er den største importøren av soyabønner og tilsvarende produkter vil ethvert tiltak fra Kina en negativ innvirkning på markedet, sier bonde Brent Bible i Indiana til CNBC.

Sanksjoner mot landbrukssektoren vil også ramme områder i USA hvor Trump lokket til seg velgerne og vant over Hillary Clinton under presidentvalget i 2016.(Vilkår)